уторак, 3. јун 2014.

Alge

Alge pripadaju carstvu biljaka. To su autotrofni organizmi koji u procesu fotosinteze iz neorganskih materija (ugljen-dioksida i vode), uz pomoc Sunceve svetlosti i hlorofila, stvaraju organsku materiju i kiseonik. Telo algi nije diferencirano na koren, stablo i list, kao kod kopnenih biljaka (mahovina, paprati, golosemenica i skrivenosemenica).Alge žive u vodi: u morima i slatkim vodama.
Celija algi je eukariotska: gradena je od celijske membrane, citoplazme sa organelama i jedra. Celija je obavijena celulozno-pektinskim celijskim zidom. U hloroplastima se odvija fotosinteza. Hloroplasti mogu biti razlicitog oblika: plocasti, spiralni, zvezdasti, trakasti, peharasti, socivasti. Fotosinteticki pigmenti su zeleni hlorofili. Sve alge imaju hlorofil a i još jednu vrstu hlorofila: b, c, d ili e. Pomocni pigmenti u fotosintezi su narandžasti karotenoidi i crveni i plavi fikobilini tako da u nasim akvarijumima mozemo sresti zelene,crne,crvene,braon i modrozelene alge
   Alge mozemo podeliti u vise grupa ali jedna od ajvaznijih podela jesu na jednocelijske,kolonijalne i visecelijske alge s tim sto kolonijalne mogu biti milioni jednocelijskih algi koji mogu biti ali i nemoraju biti vidljivi. Alge su primarni proizvodaci organske materije i kiseonika, one su prva karika u lancu ishrane u vodenim ekosistemima. Neke vrste algi obrazuju podvodne livade i šume, tako da predstavlju stanište za mnoge druge organizme. Neke alge koriste se i u ishrani coveka i životinja, kao i u farmaceutskoj, prehrambenoj i tekstilnoj industriji. Mnoge alge naseljavaju samo ciste vode, tako da se koriste u bioindikaciji kvaliteta i zagadenosti vode.U nasim akvarijumima cesto se javljaju procvati algi kao indikator sredine koja je bogata vodenom sistemu ali treba imati na umu i prihvatiti cinjenicu da su alge sastavni deo naseg malog ekosistema.

Skoro svaki akvarista ce se suociti sa algama u nekom trenutku.Kontrola algi jeste jednako kontroli nutricijenata u akvarijumu kao i kontroli osvetljenja tako da se nece iste vrste algi pojavljivati u low light ,medium light i high light postavkama,sto je i logicno.U akvarijumima bez biljaka nivoi nitrata i fosfata se lako menjaju i lako mogu dostici visoke levele, te dovesti do izbijanja odredjenih vrsta algi u zavisnosti od starosti akvarijuma i osvetljenja.Preterano hranjenje je najcesci uzrok pada kvaliteta vode i same pojave nezvanih gostiju u akvarijumu.Da bi se sprecila pojava algi ali i bolesti i pomora riba,vazno je menjati cesto vodu u nezasadjenim akvarijumima.Imajte i na umu da vecina algi favorizuje jako osvetljenje tako da drzite akvarijum podalje od prozora i kontakta sa suncevom svetloscu.

u zasadjenim akvarijumima situacija je mnogo kompleksnija.Biljke ce zaista u nekoj meri uzimati i trositi hranljive materije i sa tim zadrzavati hemizam vode u nivou dobrog kvaliteta.Ali cak i tada se mogu desiti nepredvidjene situacije poput pojava algi.Neravnoteza svetla,dug foto period,dodavanje CO2,mako mikro elemenata i visoke vrednosti nitrojedinjenja su glavni uzroci nastanka algi.Brzorastuce biljke su efikasnije u koriscenju hranljivih materija od algi ali ukoliko dodje do disbalansa u ovim uslovima,biljka ce usporiti svoj metabolizam i na scenu stupaju alge,cak ce nekada i sama vracati hranljive elemente u vodu.Biljka ce to pokazati rupicama na liscu,zutilom itd.Tako da su samo srecne i zdrave biljke one koje dovode do ravnoteze u ekosistemu a samim tim i do kotrole pojave algi.

Jednu stvar bi trebalo imati stalno na umu:Alge su deo eko sistema i akvarijum bez algi je osiromasen ekosistem.Svaki akvarijum poseduje alge,u vecoj ili manjoj kolicini i to bi trebalo da bude normalno medju akvaristima jer sto pre prihvatite vrste zivota u vasem akvarijumu,manje ce te brinuti,manje ce te dodavati hemijskih materija i vase ce ribe biti srecne.



Vreme je da napravimo malu podelu algi.

POVRSINSKA SKRAMA

Ovo je proteinski bio film,uzrokovan visokim levelom organskih materija i niskim CO2. Neustoni (kolektivni naziv za oragnizme koji žive na površini vode ili odmah ispod nje), kao što su bakterije, hidre, crvi čak i mali puževi će se rado razvijati u ovom filmu.

Ova skrama je veoma kompaktna i često zelena.Nemozes se prstima razbiti i lici na ulje kada se posmatra. Moze se ukloniti jedino pomocu papirnih ubrusa.Potrebno je pojacati cirkulaciju vode unutar akvarijuma,usisati dno,smanjiti obilnost u hranjenju riba i uvesti eventualno CO2.



(Slika je preuzeta sa interneta)


KLADOFORA

Kladofora presdstavlja algu kratkih niti koja se grupise u formacije.Jako sporo raste ali je ribe bilo da su algari ili biljojedi,nece konzumirati u smislu hrane.Lako se mehanicki uklanja,nije ljigava pod prstima i za njeno uklanjanje da se ne bi pojavljivala u akvarijumu treba pojacati CO2 i cirkulaciju vode. Retko kad kao alga pravi probleme u akvarijumu,cak sta vise vrlo podseca na mahovinu.







BRAON ALGE*dilatome

Se cesce pojavljuju u nedovoljno osvetljenim akvarijumima i novim akvarijumima koji nisu dovoljno ciklirani gde je nivo azota nizak a nivo fosfora visok sa viskom silikata.Poznato je da je resenje za braon algu upravo podizanje jacine svetlosti ,ali se ona ponekad moze zadrzati u neosvetljenim delovima listova biljaka,najcesce kod bakope australis.Moze se pronaci i na predjem staklu akvarijuma,uz ivicu sljunka.Lako je mozete ukloniti rucno jer ima meku strukturu. Sijamski algojedi i Oto uzivaju u konzumiranju ove alge pa nije lose nabaviti ih ukoliko vam to postavka dozvoljava.

Нема коментара:

Постави коментар