уторак, 3. јун 2014.

Bacopa

Bacopa australis
 
Bacopa australis

Poreklo Juzna amerika
Porodica Scrophulariaceae
Gajenje vrlo lako
Osvetljenje umereno slabije
Brzina rasta srednje
Parametri vode srednji  (GH = 9-13 dH)
=========================================================================
Bacopa myriophylloides
 
Latinski naziv: Bacopa myriophylloides
Familija: Scrophulariaceae
Težina gajenja: Srednje zahtevna biljka
Osvetljenje: Jako svetlo
Podloga: Bacopa myriophylloides je biljka kojoj više odgovara mekša blago kiselija sredina. Dodavanje CO2 nije neophodno za uspešan razvoj ove biljke ali je kao i kod većine biljaka poboljšaće rast i razvoj, podloga u koju se sadi biljka poželjno je da je hranljiva.
Temperatura: 22 – 28 0C
Fizički opis:
Bacopa myriophylloides je nežna biljka svetlo zelene boje sa listovima igličaste forme, biljka se može naći na području Brazila u pitanju je spororastuća biljka. Od izuzetne je važnosti da je filtracija u akvarijumu gde želimo da uzgajamo ovu biljku jaka, ukoliko se u vodi nalazi puno čestica one će se skupljati na listovima biljke. Čestice prljavštine će da uspore rast pa čak mogu i da dovedu do propadanja same biljke, još jedan problem listovima biljke mogu da predstavljaju i alge. Maksimalna visina je od 15 cm do 50 cm

Razmnožavanje:
Razmnožava se bočnim izdancima ili se odsecanjem vrha matične biljke i zasebnim sađenjem u podlogu. Na mestu gde je odsečen vrh biljke izrastaju novi izdanci, na ovaj način dobijamo nove pelcere a ujedno i sama biljka dobija žbunasti izgled tako da biljka izgleda dekorativnije.
=========================================================================
Bacopa crenata
 
Latinski naziv: Bacopa crenata
Familija: Scrophulariaceae
Težina gajenja: Nezahtevna biljka
Osvetljenje: Jako svetlo
Podloga: Može da se drži u mekoj i u tvrdoj vodi, pH od 6 do 7, dodavanje CO2 nije neophodno za uspešan razvoj ove biljke ali je kao i kod većine biljaka poboljšaće rast i razvoj, podloga u koju se sadi biljka poželjno je da je hranljiva.
Temperatura: 22 – 28 0C
 Fizički opis:
Bacopa crenata spada u grupu spororastućih biljaka.
Biljka lepše izgleda kada se sadi u manjim grupama može da se sadi u srednjem ili u zadnjem planu akvarijuma. Maksiamlna visina od 15 cm do 50 cm

Razmnožavanje:
Razmnožava se bočnim izdancima ili se odsecanjem vrha matične biljke i zasebnim sađenjem u podlogu. Na mestu gde je odsečen vrh biljke izrastaju novi izdanci, na ovaj način dobijamo nove pelcere, a ujedno i sama biljka dobija žbunasti izgled tako da biljka izgleda dekorativnije.
=========================================================================
Bacopa caroliniana

Latinski naziv: Bacopa caroliniana
Familija: Scrophulariaceae
Težina gajenja: Nezahtevna biljka
Osvetljenje: Jako / Srednje
Temperatura: 25 0C
Fizički opis:
Spada u spororastuće biljke, ima sitne ovalne listiće gusto raspoređene duž stabla. Odgovara joj malo tvrđa voda i bolje raste pod jačim svetlom. Biljka lepše izgleda kada se sadi u manjim grupama može da se sadi kako u prvom tako i u trećem planu. Maksimalne visine je od 10 cm do 60 cm.

Razmnožavanje:
Razmnožava se bočnim izdancima ili se odseče vrh od matične biljke i posadi u podlogu. Na matičnoj biljci na mestu gde je odstranjen vrh izrastaju dva ili tri nova izdanka ovakvim dobijanjem pelcera biljka dobija na lepoti i dobija se grmoliki izgled. 
=========================================================================
Bacopa monieri

Morfologija: Biljka sa ovalnim listićima, naizmenično raspoređenim duž stabljike. Za razliku od Bacopa caroliniana nema gusto poređane listiće na stabljici, već je malo ređa. Njena visina dostiže maximalno 25-50cm, a grananje u širinu ide od  8-15cm.
Osvetljenje: Voli jako svetlo. Ukoliko je intezitet svetla slabiji biljka će da se izdužuje i neće imati pravu formu.
Gajenje: Nezahtevna je biljka. Podloga u koju se sadi trebalo bi da je bogata sa hranljivim materijama, dodavanje CO2 nije neophodno, ali se uvek preporučuje ukoliko želimo da nam ova biljka još bolje napreduje. Voli malo tvrđu vodu.
Razmnožavanje: Lako se razmnožava, iz bočnih izdanaka ili odsecanjem vrhova matične biljke koje zatim treba saditi na željeno mesto da se ukorene. Spada u red spororastućih vrsta biljaka.
Mesto u akvarijumu: U srednjem ili zadnjem delu akvarijuma se sadi, najčešće u grupi.

Нема коментара:

Постави коментар