уторак, 3. јун 2014.

Ludwigia

Ludwigia repens "rubin"
 
 Morfologija: Biljka izrazito crvenog kolorita sa ovalnim listićima raspoređenim duž stabla. Njena visina dostiže maximalno 20-50cm, a grananje u širinu ide od  10-20cm.
Osvetljenje: Voli jako svetlo. Ukoliko je intezitet svetla slabiji biljka će da se izdužuje i neće imati pravu formu, kao ni kolorit.
Gajenje: Nije preterano zahtevna biljka, najbitnije joj je dobro svetlo. Podloga u koju se sadi trebalo bi da je bogata sa hranljivim materijama, dodavanje CO2 nije neophodno, ali se uvek preporučuje ukoliko želimo da nam ova biljka još bolje napreduje.
Razmnožavanje: Razmnožava se iz bočnih izdanaka ili odsecanjem vrhova matične biljke koje zatim treba saditi na željeno mesto da se ukorene. Brzorastuća je vrsta biljke.
Mesto u akvarijumu: Najbolje je saditi je u grupi, u zadnjem planu akvarijuma. Odlična kontrastna vrsta većini akvarijumskih biljaka.
Familija: Onagraceae
Kontinent: Severna Amerika
Visina: od 30 do 50 cm
Uslovi održavanja:
 Voda: pH: 5.5-8
 Tvrdoća: Veoma meka do tvrda
 Temperatura: 15-26°C
 Svetlo: srednje - veoma jako

Predivna akvarijumska biljka veoma laka za održavanje. Njeno crvenkasto elipsasto lišće daje akvarijumu posebnu lepotu koju retko koja biljka može pružiti. Ako je svetlo dovoljno jako njeno crvenilo će biti veoma naglašeno i tada veoma brzo raste. Podloga mora biti veoma bogata. Ako se orezuje isteraće još grana sa strane i dobiće žbunast oblik. Pogodna je za srednji i zadnji deo akvarijuma. Sadi se u grupama. Ako je akvarijum dublji dolazi do otpadanja donjih listova što se može otkloniti pojačavanjem svetla i proređivanjem grupa, tako da više svetla može dopreti do donjih delova biljke.
=========================================================================
Ludwigia repens
 
 Morfologija: Biljka sa ovalnim listićima raspoređenim duž stabla, koji su sa gornje strane zeleni a sa donje crvenkasti. Njena visina dostiže maximalno 20-50cm, a grananje u širinu ide od  10-20cm.
Osvetljenje: Voli jako svetlo. Ukoliko je intezitet svetla slabiji biljka će da se izdužuje i neće imati pravu formu, kao ni kolorit.
Gajenje: Nije preterano zahtevna biljka. Podloga u koju se sadi trebalo bi da je bogata sa hranljivim materijama, dodavanje CO2 nije neophodno, ali se uvek preporučuje ukoliko želimo da nam ova biljka još bolje napreduje.
Razmnožavanje: Razmnožava se iz bočnih izdanaka ili odsecanjem vrhova matične biljke koje zatim treba saditi na željeno mesto da se ukorene. Brzorastuća je vrsta biljke.
Mesto u akvarijumu: Najbolje je saditi je u grupi, u zadnjem planu akvarijuma. Zbog jednostavnih zahteva za održavanjem preporučuje se i početnicima.
=========================================================================
Ludwigia palustris
 
  Rod : Ludwigia
Familija:Onagraceae
Poreklo: Severna Amerika
Visina: 30-50cm
Širina: 5-8cm
Duzina listova:2,5 cm,Sirina listova: 1,5 cm
Osvetljenje:srednje do umereno jako
Prihrana: nije obavezna,mada sa dodavanjem prihrane biljka ce se bolje razvijati
Temperatura vode:18-30 C
Parametri: рН 6,0-7,0/ dGH 4-12
Jako lepa,ne previse zahtevna biljka,srednjeg i zadnjeg plana.Rasprostranjena u Severnoj Americi,Evropi,Istocnoj Aziji i Africi.Listovi imaju ovalnu formu,crvene boje,rasprostranjeni svuda oko stabla tako da je sirina 5-8cm.
U prirodnim uslovima je najcesce po biotopima sa umerenom klimom i tresetnim tlom,posto joj vise odgovara meksa i blago kisela voda,mada moze biti i u tvrdjim vodama.stoga je popularna kod ljubitelja Akvaristike.

Sto se same rasvete tice u akvarijumu,najbolje joj pogoduje jako osvetljenje naravno,tada biljka ima punu boju ,u protivnom pri slabijem osvetljenju,biljka ce napredovati ali ce listovi ostati zelene boje,pritom uz dodavanje prihrane (putem vodene kolone ili direktno u podlogu jednom u 2-3 nedelje) i jakog svetla,dobice se predivna ukrasna biljka crvene boje.

Razmnozavanje vegetativno,kao i kod drugih biljaka iz porodice Ludwigia,znaci zasecanjem izdanaka i sadjenjem istog kada pusti korenje.



Нема коментара:

Постави коментар