уторак, 3. јун 2014.

Rotala

Rotala walichii
 
Latinski naziv: Rotala walichii
Familija: Lythraceae,
Težina gajenja: Zahtevna biljka  
Osvetljenje: Jako svetlo
Podloga: Rotala wallichii može da se razvija u mekoj i u tvrdoj vodi, mada najviše joj odgovara meka blago kisela voda dodavanje CO2 se smatra za obavezno.
Temperatura: 18 – 28 0C
Fizički opis:
Rotala wallichii je zahtevna biljka ona razvija crvene guste igličaste listiće, ako su svi uslovi ispunjeni, najzahtevnija je po pitanju inteziteta svetla. Maksimalna visina je od 10 cm do 40 cm. Biljka dolazi do punog izražaja kada se sadi u grupi od nekoliko biljaka zajedno.
 
Razmnožavanje:
Kao i većina biljaka razmnožava se sa bočnim izdancima ili jednostavnim odsecanjem vrha matične biljke i njenim sađenjem u podlogu, na mestu gde je odsečena matična biljka izrastaju novi pelceri. Odsecanjem gornjeg dela matične biljke dolazi do grananja samim tim doprinosimo lepšem i dekorativnijem izgledu biljke.
==========================================================================
Rotala sp. “Green” 
  
Latinski naziv: Rotala sp. “Green”
Familija: Lythraceae
Težina gajenja: Nezahtevna biljka  
Osvetljenje: Jako svetlo
Podloga: Rotala sp. “green” može da se razvija i u mekoj i u tvrdoj vodi, pH tolerancija od 5 do 8, odgovara joj dodavanje CO2  mada nije neophodno,
Temperatura: 18 – 30 0C
Fizički opis:
U  pitanju je brzorastuća biljka. Biljka se sastoji od tankog nežnog stabla na kojem se nalaze uski šiljati listovi, listovi su zelene boje. Maksimalna visina od 15 cm do 60 cm  

Razmnožavanje:
Kao i većina biljaka razmnožava se sa bočnim izdancima ili jednostavnim odsecanjem vrha matične biljke i njenim sađenjem u podlogu, na mestu gde je odsečena matična biljka izrastaju novi pelceri, ovo doprinosi lepšem izgledu biljke.
=========================================================================
Rotala sp. "Vietnam"   
Latinski naziv: Rotala sp. "Vietnam"
Familija: Lythraceae
Težina gajenja: Zahtevna biljka  
Osvetljenje: Jako / Srednje
Podloga: Obavezno je redovno dodavanje CO2, fosfati bi trebali da se krecu oko 1 do 2 ppm, gvožđe i ostali elementi su takođe neophodni u vodi da bi ova biljka pravilno napredovala.
Temperatura:  22 -28 0C 
Fizički opis:
Ono što je bitno naglasiti kod ove biljke je da ukoliko je uzgajamo ispod slabijeg izvora svetla kao rezultat dobija se većinom zelena biljka sa crvenim stabljikama, pod intenzivnom rasvetom dobija se crvenija nijansa sa primesama zlatne nijanse. Maksimalna visina je od 10 cm do 50 cm.   


Razmnožavanje
Biljka se razmnožava deljenjem stabla ili odvajanjem bočnih izdanaka koji će se pojaviti ako su uslovi u akvarijumu odgovarajući za ovu biljku. Izdanci ili vrh biljke se odvajaju od matične biljke i sade u podlogu. Prilikom odvajanja novih mladih pelcera treba da budemo izuzetno pažljivi pošto je sama biljka vrlo krhka i slaba. Novi mladi pelceri se mogu dobiti u većoj količini ukoliko dozvolimo biljci da se razvija po površini akvarijuma.
==========================================================================
Rotala macrandra "Narrow leaf" 
Latinski naziv: Rotala macrandra "Narrow leaf"
Familija: Lythraceae
Narodni naziv: Rotala “Cyan” ili Rotala macrandra "Florida"
Težina gajenja: Zahtevna biljka  
Osvetljenje: Jako / Srednje
Podloga: Redovno dodavanje CO2 se podrazumeva za uspešno uzgajanje ove biljke, nitrati treba da se krecu od 5 do 15 ppm, fosfati od 1 do 2 ppm, nedostatak gvožda dovodi do izbleđivanja listova.
Temperatura: 20 – 25 0C
Fizički opis: 
Biljka koja je mutacijom dobijena iz Rotala macrandre. Mutacija nije u potpunosti stabilno izvedena, međutim, kao što proizlazi iz ove biljke dobijaju se povremeno uskolisna forma.
Rotala macrandra “Narrow Leaf”, je nešto manje osetljiva na uslove koji vladaju u akvarijumu u odnosu na ostale biljke iz ove porodice, međutim to ne znčci da je ova biljka lakša za uzgajanje.
Rasveta treba da ima srednji do jači intenzitet u suprotnom donji delovi biljke odumiru.
Rotala macrandra “Narrow Leaf” je biljka koja u toku razvoja formira mnoštvo bočnih izdanaka na matičnoj biljci. Visine je 10 – 50 cm

Razmnožavanje:
 Razmnožava se deljenjem stabla ili odvajanjem bočnih izdanaka koji će se pojaviti ako su uslovi u akvarijumu odgovarajući za ovu biljku. Izdanci  ili vrh biljke se odvajaju od matične biljke i sade u podlogu. Novi mladi pelceri se mogu dobiti u većoj količini ukoliko dozvolimo biljci da se razvija po površini akvarijuma. Obavezno se sadi u grupi od nekoliko pelcera zajedno.
==========================================================================
Rotala ramosior 
Latinski naziv: Rotala ramosior
Familija: Lythraceae
Težina gajenja: Srednje zahtevna  
Osvetljenje: Jako svetlo
Podloga: Zahteva veće količine dodavanja CO2 i pojačano dodavanje Fe.
Temperatura: 24 – 27 0C

 Fizički opis:
Rotala ramosior je biljka koja može da se razvija u emerznoj formi ili potpuno potopljena u vodu, za ovu biljku je karakteristično da se javlja na staništima gde često varira nivo vode. Maksimalna visina je od 5 cm do 10 cm   

Razmnožavanje:
Rotala ramosior je biljka koja zahteva da bude zasađena direktno ispod izvora svetlosti, nikako ne sme biti u senci neke druge biljke jer u tom slučaju dolazi do defomisanja ili odumiranja same biljke.  ==========================================================================
Rotala nanjenshan
 
Latinski naziv: Rotala nanjenshan
Familija: Lythraceae
Narodni naziv: Mayaca sellowiana
Težina gajenja: Srednje zahtevna
Osvetljenje: Jako svetlo
Podloga: Može pravilno da se razvija i raste u mekoj i u tvrdoj vodi, sa ph tolerancijom od 5,5 do 8. Redovno dodavanje CO2 se preporučuje za brže i lepo razvijanje biljke.
Temperatura: 20 -30 0C
Fizički opis:
Ovo je zahvalna biljka sa gusto razvijenim igliČastom formom listova zelene boje. Rotala nanjenshan je izuzetno dekorativna biljka koja najviše dolazi do izražaja ukoliko se sadi u grupama od nekoliko biljaka zajedno. Maksimalna visina je od 10 cm do 40 cm

Razmnožavanje:
Razmnožava se sa mladim izdancima koji izrastaju iz samog korenskog sistema biljke, putem odvajanja bočnih izdanaka ili jednostavnim odsecanjem vrha matične biljke i njenim sađenjem u podlogu. 
 ========================================================================
Rotala Mexicana "Araguaia"  
Latinski naziv: Rotala Mexicana "Araguaia"
Familija: Lythraceae
Tezina gajenja: zahtevna biljka
Osvetljenje: jako svetlo
Podloga: Uslovi koji su bitni za pravilno uzgajanje ove biljke odnose se na neometano dopiranje svetla do svih delova biljke, redovno dodavanje CO2 se podrazumeva, takođe je poželjno dodavanje mikro i makro elemenata
Temperatura: 23 – 26 0C
Fizički opis: 
Rotala Mexicana "Araguaia" je relativno nova biljka koja se pojavila u akvaristickim krugovima. Ova biljka je porijeklom iz mnogih tropskih i suptropskih krajeva sveta ukljucujuci Južnu Ameriku, Zapadnu Afriku, Australiju i Japan. Ne iznenaduje onda, da se ta biljka javlja u razlicitim varijacijama. Sasvim je normalno da biljka koja ima toliko puno prirodnih habitat ima i razlicite nazive usled velikog broja distributera, ova biljka je poznata i pod nazivom Rotala pusill, maksimalne visine je od 10 cm do 50 cm.

Razmnožavanje
Kao i srodna sorta Rotala rotundifolia, Rotala Mexicana "Araguaia" je odlicna pozadina biljka, može da se sadi i kao biljka srednjeg plana ali tada zahteva više posla oko cestog trimovanja i oblikovanja forme. 
==========================================================================
Rotala macrandra ''green''
 
Latinski naziv:Rotala macrandra ''green''
Familija: Lythraceae
Stanište: Azija, Indija
Težina gajenja: Srednje zahtevna biljka
Osvetljenje: Ova biljka traži što jače osvetljenje
Podloga: Zahteva veću količinu dodavanja CO2, dodavanje Fe i mikro i makro
elemenata
Visina: 40cm +
Temperatura: Od 23 do 28C
Ph vrednost: Od 5.5 do 8.0
Fizički opis i Razmnožavanje:
Da bi ova biljka uspela u vašem akvarijumu trebate joj omogućiti adekvatne uslove, zahteva
dosta svetla ( vise od 0.6w/l ), redovno dodavanje CO2. U takvim
uslovima, listovi će postati crvenkasti, a biljka će vrlo brzo pustiti mnogo bočnih izdanaka koji
se mogu kidati i dalje rasađivati jednostavnim zabadanjem u podlogu.
Pojedinačne stabljike ne sade se pre blizu, minimalno 2cm udaljene
jedna od druge, kako bi sprečili kasnije propadanje donjih delova biljke zbog manjka svetla.
Iako će na početku vizualni izgled biti lošiji, rastom i debljanjem listova Rotala će taj
razmak vrlo brzo popuniti.
Zbog svoje visine Rotala Macrandra ''green'' pogodna je za srednji plan u većim akvarijima,
dok se u manjim koristi i kao biljka za zadnji deo. Najbolji vizualni učinak postiže se
sadnjom u grupama, kao i kod većine biljaka sa ovakvim oblikom stabljike.
Od vrlo slične Rotale Rotundifolije razlikuje se nešto debljim i masivnijim listovima i
mekanom stabljikom. Ovo je podosta zahtevna, ali vrlo dekorativna biljka i stoga se
preporučuje svim naprednijim biljnim akvaristima.
==========================================================================
Rotala rotundifolia 
Latinski naziv: Rotala rotundifolia
Familija: Lythraceae
Težina gajenja: Srednje zahtevna
Osvetljenje: Jako / Srednje
Podloga: Rotala rotundifoliji najviše odgovara meka voda pod jačim svetlom dobijamo lepše crvenije listove u suprotnom biljka se izdužuje i gubi na svojoj lepoti. Prija joj dodavanje CO2 i dodavanje hranljivih materija u podlogu,
Temperatura: 24-28 0C
Fizički opis:
Rotala rotundifolia prekrasna biljka koja se često koristi u uređivanju biljnih akvarijuma.
Biljka se sastoji od tankog nežnog stabla na kojem se parno raspoređeno nalaze uski šiljati listovi, boja biljke može da ide od narandžaste do jarko crvene boje, boja u mnogome zavisi od inteziteta svetla. Maksimalna visina je od 10 do 60 cm

Razmnožavanje
Kao i većina biljaka razmnožava se sa bočnim izdancima ili jednostavnim odsecanjem vrha matične biljke i njenim sađenjem u podlogu, na mestu gde je odsečena matična biljka izrastaju novi pelceri ovo doprinosi lepšem izgledu biljke.

Нема коментара:

Постави коментар