уторак, 3. јун 2014.

Cryptocoryne

Cryptocoryne wendtii var. Jahnelii
 
Cryptocoryne wendtii var. Jahnelii
Porodica - Araceae
Zemlja porekla - Sri Lanka,Indija
Biljka malo sporijeg rasta
Osvetljenje - Jako
Nezahtevna biljka
Visina - 15-30cm,Sirina 15-20 cm
Srednji i zadnji plan
Temperatura  24-30 C

Postoje cetiri glavne forme ove biljke koje se odlikuju po boji i obliku listova.Naravno izgled biljke zavisi od uslova.Cryptocoryne wendtii var. Jahnelii je jedna u nizu varijnati pored drugih Cryptocoryne wendtii wendtii sa duguljastim tamno zelenim ili maslinastim listovima kao i Cryptocoryne wendtii rubeole  i C.brown sa dugim braon listovima koji su se najvise razvili u akvarijumima sirom sveta.Ova vrsta je prilino zastupljena u akvarijumima,prvenstveno zbog svojih ukrasnih kvaliteta kao i odlicne sposobnosti da se prilagodi u skoro svim uslovima akvarijuma.Pod povoljnim uslovima grupisana u zbun moze da naraste do 25-30 cm u formi sikare u vecim akvarijumima dok u manjim ce njene dimenzije biti daleko od optimalnog.Najbolja mesta za sadjenje ove biljke su svakako prednji i srednji plan akv.Ona raste ravnomerno tokom cele godine.Zemljiste tj.podloga u akvarijumu treba da je debljine 5-7 cm gde se moze staviti veliki recni pesak ili da se pomesa sa sitnijim sljunkom kao i kvarcnim pesakom.Mogu se saditi i u niskim akvarijumima ,posto zahtevaju jako svetlo,tako da im visina vodenog stuba,sto je nizi ide u korist.Kod jaceg osvetljenja listovi dobiju smedju boju smedje zelenu teksturu.Listovi mogu da budu dugi i do 20 cm,dok je drska nesto kraca od 5-7 cm.Listovi su tanki kopljasti sa blagim talasanjem na rubovima,vrlo nezni i tanki.Temperatura vode najpogonija za njih je u opsegu od 24-28 stepeni C ,moze se uzgajati i na nizim temperaturama 21-23C mada je znatno sporiji rast.Tvrdoca vode je 9-16.
Iako je u svojoj vrsti Cryptocoryne jedna od najizdrzljivijih tj.manje podlozna bolesti,kod meke vode doci ce do poleganja lisca.Redovna izmena vode nije neophodna.Ona dobro raste i u svezoj i u ustajaloj vodi.
Ramnozavanje biljke je pustanjem novog rizoma preko sitnih korncica ili deljenjem biljke.
Cryptocoryne wendtii var. Jahnelii odlicno se uklapa u azaijski bitop u kombinaciji sa drugimbiljkama iz vrste.Najbolje je saditi u vecim zbunovima tad dolazi do punog izrazaja.

=========================================================================
Cryptocoryne wendtii 'Red'
 
Latinski naziv:Cryptocoryne wendtii 'Red'
Tezina gajenja: Veoma lako
Intenzitet svetla: Slabo
Familija: Araceae
Rod: Cryptocoryne
Region: Azija
Lokacija: Sri Lanka
Velicina: 12-50cm
Brzina rasta: Srednje
Emerzni uzgoj: Da
Temperatura i Ph:20-30oC, Ph 5.5-9 

Cryptocoryne wendtii 'Red' prilagodljiva i moze se koristiti u svim delovima akvarijuma.Ova vrsta je veoma fotosenzitivna i brzina i velicina je u direktnoj vezi sa kolicinom osvetljenja koje dobija.U akvrijumima sa jakim osvetljenjem ce rasti vise u sirinu dok ce u akvarijumima sa srednjim osvetljenjem rasti izuzetno visoko.Red forma je najzilavija i najprilagodljivija od svih wendtii formi.Kao i kod ostalih, odgovara joj redovna prihrana dubrivom u obliku tablet jer se biljka primarno hrani kroz korenski sistem.U akvarijumima sa izuzetno jakim osvetljenjem biljka ce rasti uz podlogu kao tepih pa se moze koristiti kao biljka prednjeg plana.

Razmnozavanje:
Kada se uzgaja emerzno moze se gajiti kao svaka druga biljka u saksiji samo joj je potrebno dosta svetla i visoka vlaznost.Svetlost koju dobija treba biti indirektna.U regionima sa smanjenom vlaznoscu vazduha moze se uzgajati u staklenicima ili u plasticnim posudama sa 2-3 cm vode na dnu koja ce odrzavati vlaznost.Kao podloga za uzgoj u saksiji se najbolje pokazao supstrat za cvace.U oba nacina uzgajanjua biljka ce odlicno napredovati uz redovnu prihranu i davace mlade izdanke uz pomoc stoloma.

=========================================================================
Cryptocoryne wendtii 'Mi Oya'
 
Latinski naziv:Cryptocoryne wendtii 'Mi Oya'
Zajnicki nazi:Green Wendtii Cryp
Tezina gajenja: Veoma lako
Intenzitet svetla: Slabo
Familija: Araceae
Rod: Cryptocoryne
Region: Azija
Lokacija: Sri Lanka
Velicina: 25-35cm
Brzina rasta: Sporo
Emerzni uzgoj: Da
Temperatura i Ph:20C - 30C, Ph 5.5-8 

Cryptocoryne wendtii 'Mi Oya' jos jedan varijetet sa crveno-braon blago grguravim listovima.Ovaj varijetet zivi samo u reci Mi Oya na Sri lanki u plicim delovima sa toplijom vodom.Tropika je prva firma za uzgoj akvarijumskog bilja koja je uzela ovu vrstu i ucinila je komercijalnom.Bez obzira na to ovaj varijetet se idalje smatra jednim od redjih u hobiju.Kao i druge kriptokorine nije zahtevna biljka.Redovno dodavanje prihrane u obliku tablet ce u mnogome poboljsati rast i razvoj biljke a kao podloga bi idealan bio pesak ili kvarcni sljunak sto sitnijeg granulate.Sto se tice osvetljenja ono ce odigrati ulogo samo po pitanju nacina rasta same biljke.Ako je postavite na mesto sa dosta prostora i jacim osvetljenjem biljka ce siriti svoje listove horizontalno dok ce senovitija lokacija u akvarijumu podstaci vertikalni rast.Ovom varijetetu nije potrebno dodavanje CO2 ali joj je potrebno redovno dodavanje djubriva u blizine korenovog sistema preko kog se biljka primarno hrani.Za razliku od drugih kriptokorina,nije sklona takozvanom “topljenju” listova.Kao jednom od najvecih pripadnika WENDTII najbolje je saditi biljku u srednjem planu akvarijuma u velikim akvaskejpovima, gde ce svojom velicinom i teksturom upadati u oci.

Razmnozavanje:
Emerzni uzgoj je prilicno jenostavan.Podloga koja je inertna sa velikom kolicinom hranljivih materija i visokom vlaznoscu vazduha su dobitna kombinacija. 'Mi Oya' se brzo i lako prelazi uz submerznog u emerzni nacin rasta.U oba nacina razmnozavanja, posle perioda aklitatizacije biljka ce dati obilje novih mladic iz maticnog korena biljke.

=========================================================================
Cryptocoryne x willisii  
 
Latinski naziv: Cryptocoryne x willisii
Familija: Araceae
Težina gajenja: Nezahtevna biljka 
Osvetljenje: Slabo svetlo
Podloga: za uspešan rast traži bogatu podlogu, može uspešno da se razvija kako u mekoj tako i u tvrdoj vodi, odgovara joj slabiji intezitet svetla. Dodavanje CO2 nije neophodno za pravilan razvoj biljke.
Temperatura: 22 – 28 0C
Fizički opis:
Sadi se u drugom planu, odlično može da posluži kao prelaz između niskih biljaka iz prvog plana i biljaka u srednjem planu akvarijuma, Može da se sadi u senci neke veće biljke kao jedinka, ali veći efekat se postiže ukoliko se sadi u grupi više biljaka zajedno. Ovo je jedna od biljaka koja može da se koristi u akvarijumima koji imaju visok vodeni stub pa zbog takve konstrukcije ne dopire dovoljno svetlosti do samog dna. Maksimalne visine je od 5 cm do 10 cm 

Razmnožavanje:
Razmnožava se bočnim izdancima koje pušta u podlogu.

=========================================================================
Cryptocoryne wendtii "green"

 
Latinski naziv: Cryptocoryne wendtii "green"
Familija: Araceae
Težina gajenja: Nezahtevna biljka 
Osvetljenje: Jako / Slabo
Podloga: može da se uzgaja u kako u mekoj tako i u tvrdoj vodi, dodavanje CO2 nije neophodno za razvoj biljke, ali će svakako da ubrza rast, preporučuje se hranljiva podloga.
Temperatura: 20 – 30 0C

Fizički opis:
Cryptocoryne wendtii “green” je izuzetno prilagodljiva biljka uslovima koji vladaju u akvarijumu, možemo da je sadimo direktno ispod svetla ili u senci neke više biljke, lako će da se prilagodi lokaciji na koju je postavimo. Maksimalne visine je od 10 cm do 25 cm. 

Razmnožavanje:
Razmnožava se bočnim izdancima koje pušta u podlogu, ne voli često premeštanje.

=========================================================================
Cryptocoryne wendtii "brown"
 
Latinski naziv: Cryptocoryne wendtii "brown"
Familija: Araceae
Težina gajenja: Nezahtevna biljka 
Osvetljenje: Jako
Podloga: Ph od 5.5 do 7 može da uspeva kako u tvrdoj tako i u mekoj vodi, zahteva hranljivu podlogu i dosta prostora.
Temperatura: 24 – 28 0C

Fizički opis:
Prepoznatljiva je po svojoj smeđoj boji listova i izraženo valovitim listovima, predstavlja idealno osveženje za zelene predele akvarijuma.
Cryptocoryne wendtii “brown” je izuzetno prilagodljiva biljka uslovima koji vladaju u akvarijumu, možemo da je sadimo direktno ispod svetla ili u senci neke više biljke. Maksimalna visina koju može dostići je 30 cm.

Razmnožavanje:
Razmnožava se bočnim izdancima koje pušta u podlogu, kao i ostale biljke iz ove grupe ne voli često premeštanje. Cryptocoryne wendtii “brown” je biljka koja se sadi u srednjem planu u akvarijumima. Biljka može da se sadi u grupi od nekoliko biljaka zajedno ili zasebno kao fokusna tačka, ukoliko se sadi u grupi tada se dobija bogata gusta grmolika forma. 

 =========================================================================

Cryptocoryne usteriana
 
Latinski naziv: Cryptocoryne usteriana
Familija: Araceae
Težina gajenja: Nezahtevna biljka 
Osvetljenje: Jako svetlo
Podloga: Ova biljka voli malo tvrdu vodu i za pravilan razvoj traži malo jače svetlo. Ukoliko se biljka ne kontroliše vrlo brzo može da se raširi njen moćan splet korenja, ukoliko se to dogodi ostale biljke u njenom okruženju ostaće bez hranljive podloge . Ovo se može sprečiti tako što u podlogu treba da postavimo male pregrade od klirita ( pleksiglas)
Temperatura: 22 – 28 0C
Fizički opis:
Cryptocoryne usteriana je jedna od najrasprostranjenijih biljaka iz grupe Cryptocoryna . Ovu biljku odlikuju dugački tamno zeleni krupni listovi, listovi su celom površinom prošarani sa udubljenjima , sam list se nalazi na dugačkoj dršci, na taj način možemo da kontrolišemo njeno širenje po akvarijumu . Ovo je idealna, ne previše zahtevna biljka za duboke akvarijume, u njima se sadi kao pozadinska biljka. Maksiamlna visina je od 10 – 70 cm.

Razmnožavanje:
Razmnožava se vegetativno, biljka će kada se ukoreni sama da pušta mlade pelcere . Ove mlade pelcere možemo da odvojimo od matične biljke kada dobiju nekoliko listova odnosno kada porastu 10-tak centimetara u visinu. 

=========================================================================
Cryptocoryne undulata
 
Latinski naziv: Cryptocoryne undulata
Familija: Araceae
Težina gajenja: Nezahtevna biljka 
Osvetljenje: Srednje / Slabo
Podloga: Nezahtevna što se tice ph i dh
Temperatura: 24 – 28 0C

Fizički opis:
Cryptocoryne undulata je vrlo slična sa Cryptocorynom Wendtii brown mnogi akvaristi ih mešaju, Cryptocoryna undulata se razlikuje po tome što nema valove na listovima, i ima izraženu nervaturu lista slično kao Cryptocoryne Afinis, jedino što ima smeđu boju umesto zelene.
Spada u grupu manjih Criptocoryne, raste do 10 cm u visinu. Lepo se uklapa u kombinaciji ako se sadi sa Echinodorus tennelus ili Sagittaria subulatom.

Razmnožavanje:
Razmnožava se bočnim izdancima i jako je osetljiva na promenu uslova u kojima se već privikla. Posle presađivanja gotovo uvek počne da propada-melting, ali se posle izvesnog vremena oporavi i nastavi bujno da raste.

=========================================================================
Cryptocoryne spiralis  
  
Latinski naziv: Cryptocoryne spiralis
Familija: Araceae
Težina gajenja: Nezahtevna biljka 
Osvetljenje: Jako / Slabo svetlo
Podloga: Cryptocoryne spiralis je vrlo prilagodljiva biljka kada je u pitanju sredina lako se razvija i u baznoj i kiseloj sredini, jedino je bitno da je podloga u kojoj se nalazi bogata hranljivim materijama.
Temperatura: 20 – 28 0C

 Fizički opis:
Biljka ima dugačke uske listove koji su na obodu blago naborani. Može se naći na obodima rečnih tokova mada se može naći i na vlažnim područjima kao što su močvare ili obradive površine (Polja sa rižom). Maksimalne visine je od 30 cm do 60 cm 

Razmnožavanje:
U akvarijumima se sadi u zadnjem delu ili sa strane, sadi se više mladica zajedno jer na taj način biljka dolazi više do izražaja.

=========================================================================
Cryptocoryne retrospiralis
  
Latinski naziv: Cryptocoryne retrospiralis
Familija: Araceae
Težina gajenja: Nezahtevna biljka 
Osvetljenje: Jako / Slabo svetlo
Podloga:U akvarijumskim uslovima biljka može da se razvija i u mekoj i u tvrdoj vodi. Cryptocoryne retrospiralis je vrlo prilagodljiva biljka kada je u pitanju sredina, lako se razvija i u baznoj i kiseloj sredini, jedino je bitno da je podloga u kojoj se nalazi bogata hranljivim materijama.
Temperatura: 20 – 28 0C
Fizički opis:
Biljka ima dugačke uske listove koji su na obodu blago naborani. Ukoliko se nalazi na močvarnim terenima ili na industrijski obradivim površinama, razvija se emerzno i u tom slučaju su listovi malo čvršći. Maksimalna visina je 10 – 30 cm.

Razmnožavanje:
U akvarijumima se sadi u drugom planu kao prelaz između biljaka, u prvom planu i biljaka iz srednjeg plana, sadi se više mladica zajedno jer na taj način biljka dolazi više do izražaja.
=========================================================================
Cryptocoryne purpurea
 
 
Latinski naziv: Cryptocoryne purpurea
Familija: Araceae
Težina gajenja: Zahtevna biljka 
Osvetljenje: Jako / Srednje
Podloga: Sadimo je u deblju podlogu koja mora biti dobro pripremljena u srednji deo akvarijuma i na bokove. Odgovara joj i voli mekšu vodu. Zbog veće potrebe za gvožđem i ostalim mikro i makro elementima potrebno je dodavati gvožđe, glinu ili mineralne tablete u podlogu ispod biljke, a u vodu CO2.
Temperatura: 18-28 °C
Fizički opis:
Zahtevna i spororastuća biljka. Može narasti do visine od 40 cm ali retko i u idealnim uslovima.
Na jakim stabljikama rastu srcoliki mesnati listovi tamno crvene boje koji su kod dobrog osvetljenja jako rašireni pa biljci treba dosta prostora.
Interesanto je da jače osvetljenje utiče na izgled biljke, kod jačeg osvetljenja listovi su zeleni, a kada je osvetljenje slabije, tamnocrveni.

Razmnožavanje:
Ima duži period prilagođavanja, ako je ne diramo i osiguramo joj dobre uslove počinje puštati pelcere, pa mladice sa matičnom biljkom čine lep grm.
=========================================================================
Cryptocoryne pontederiifolia 
  
Latinski naziv: Cryptocoryne pontederiifolia
Familija: Araceae
Težina gajenja: Nezahtevna biljka 
Osvetljenje: Jako / Srednje
Podloga: Sadi se bočno ili u srednji deo akvarijuma, kada je zasadimo u dobro pripremljenu podlogu, uz redovno djubrenje i dodavanje CO2 biljka brže napreduje.
Temperatura: 18 – 28 0C
Fizički opis:
Biljka mesnatih srcolikih listova. Naraste od 10-20 cm i visinu i oko 20 cm u širinu. Kod jačeg osvetljenja, što se događa često i kod drugih biljaka stabljika i list se izdužuju, a list posvetli. Biljka najlepše izgleda ako je gajimo pod umerenim svetlom ili u senci neke veće biljke, tada poprima tamnozelenu boju i može ako su uslovi idealani biti prošarana crvenkastim žilicama.

Razmnožavanje:
Razmnožava se puštajući pelcere.
=========================================================================
Cryptocoryne parva 
  
Latinski naziv: Cryptocoryne parva
Familija: Araceae
Težina gajenja: Nezahtevna biljka 
Osvetljenje: Srednje / Slabo
Podloga: Količina svetla ne utiče na boju i veličinu njenih listova. Podjednako dobro uspeva kako u tvrdoj tako i u mekoj vodi
Temperatura: 20 – 29 0C
Fizički opis:
Cryptocoryne parva je najmanja od biljaka iz grupe Cryptocoryne. Spororastuća je biljka potiče iz Azije. Sadi se u prvom planu u akvarijumu, još jedna odlika ove male biljke je ta da kada menja sredinu u toku perioda prilagođavanja ne odbacuje listove što je inače karakteristično za biljke iz grupe Cryptocoryne. Maksimalne visine je 5 -10 cm.

Razmnožavanje:
Razmnožava se vegetativno, biljka će kada se ukoreni sama da pušta mlade pelcere. Ove mlade pelcere možemo da odvojimo od matične biljke kada dobiju nekoliko listova.
=========================================================================
Cryptocoryne lutea 
  
Latinski naziv: Cryptocoryne lutea
Familija: Araceae
Težina gajenja: Nezahtevna biljka 
Osvetljenje: Slabo svetlo
Podloga: za uspešan rast traži bogatu podlogu, tvrdoća vode za ovu biljku može da se kreće od 4 dGH pa do 18 dGH, pH 6,5 do pH 7,5, odgovara joj slabiji intezitet svetla. Dodavanje CO2  nije neophodno za pravilan razvoj, ali će u svakom slučaju da ubrza rast biljke.
Temperatura: 22 – 28 0C

Fizički opis:
Cryptocoryne lutea je spororastuća biljka, prirodno stanište ove biljke je Azija odnosno Šri Lanka, sadi se u srednjem delu akvarijuma, maksimalne visine je od 5 – 10 cm.

Razmnožavanje:
Može da se sadi u senci neke veće biljke, kao jedinka, ali veći efekat se postiže ukoliko se sadi u grupi više biljaka zajedno
=========================================================================
Cryptocoryne lucens
   
Latinski naziv: Cryptocoryne lucens
Familija: Araceae
Težina gajenja: Nezahtevna biljka  
Osvetljenje: Slabo svetlo
Podloga: za uspešan rast traži bogatu podlogu, može uspešno da se razvija kako u mekoj tako i u tvrdoj vodi, dodavanje CO2 nije neophodno za pravilan razvoj ali ce u svakom slucaju da ubrza rast biljke.
Temperatura: 22 -28 C
Fizički opis:
Cryptocoryne lucens spada u grupu spororastućih biljaka, nov list izrasta otprilike jednom mesečno. Sadi se u srednjem delu akvarijuma, maksimalne visine je od 5 cm do 10 cm.

Razmnožavanje:
Može da se sadi kao jedinka ali veći efekat se postiže ukoliko se sadi u grupi više biljaka zajedno.
=========================================================================
Cryptocoryne crispatula var. tonkinensis  

Latinski naziv: Cryptocoryne crispatula var. tonkinensis
Fam: Araceae
Težina gajenja: Zahtevna biljka
Osvetljenje: Jako svetlo
Podloga: Hranljiva podloga i dodavanje CO2 nisu neophodni, ali su svakako poželjni. Izuzetno je važno da je intezitet svetla na zavidnom nivou ukoliko želimo uspešno da uzgajamo ovu biljku.
Temperatura: 22 -28 0C
Fizički opis:
Cryptocoryne crispatula var. tonkinensis je biljka srednjeg plana. Karakteriše je kratko, uzano, i po površini glatko lišće. Emerzan uzgoj ove biljke je moguć, ali ukoliko ovu biljku pokušamo da uzgajamo u emerznoj formi naići ćemo na slične probleme kao i ukoliko se uzgaja u vodi.

Razmnožavanje:
Može da se sadi kao jedinka ali veći efekat se postiže ukoliko se sadi u grupi više biljaka zajedno.
=========================================================================
Cryptocoryne crispatula var. balansae 'Bronze'

Latinski naziv: Cryptocoryne crispatula var. balansae 'Bronze'
Familija: Araceae
Težina gajenja: Nezahtevna biljka  
Osvetljenje: Srednje / Jako
Podloga: Za najbolje rezultate potrebno je osigurati hranjivu podlogu, kao i đubrenje vodenog stuba; u uslovima sa obiljem nitrata, fosfata i gvožđ,  inducira se najbrži i najbujniji rast. Ova biljka preferira nešto tvrdu vodu. Dodavanjem CO2 biljka će se brže razvijati.
Temperatura: 20 -28 0C
Fizički opis:
Razvijaju se atraktivni nabori na listovima po čemu je ova biljka prepoznatljiva. Maksimalne visine je od 20-60 cm  

Razmnožavanje:
Biljka se razmnožava izdancima. Dobro prilagođene matične biljke puštaju bočne izdanke, koje kada se dovoljno ukorene možemo odvojiti od matične biljke.
=========================================================================
Cryptocoryne crispatula var. balansae 

Latinski naziv: Cryptocoryne crispatula var. balansae
Familija: Araceae
Težina gajenja: Nezahtevna biljka  
Osvetljenje: Srednje / Jako
Podloga: Ova biljka voli malo tvrdu vodu. Intezitet svetla ne igra veliku ulogu u njenom razvoju
Temperatura: 22 – 28 0C
Fizički opis:
Cryptocoryne crispatula var. balansae je biljka koja ima dugačke uske listove prošarane sa udubljenjima. Ovo je idealna ne previše zahtevna biljka za duboke akvarijume u njima se sadi kao pozadinska biljka. Maksimalne visine je od 10 cm do 70 cm  

Razmnožavanje:
Razmnožava se vegetativno, biljka će kada se ukoreni sama da pušta mlade pelcere. Ove mlade pelcere možemo da odvojimo od matične biljke kada dobiju nekoliko listova odnosno kada porastu 10-tak centimetara u visinu
=========================================================================
Cryptocoryne cordata 

Latinski naziv: Cryptocoryne cordata
Familija: Araceae
Težina gajenja: Nezahtevna biljka  
Osvetljenje: Slabo svetlo
Podloga: CO2 nije neophodno ali ubzava rast, može da opstane u vrlo tvrdoj vodi koja se kreće do 25 dGH. Da bi se biljka uspešno razvijala i rasla od velike važnosti je da podloga u koju se sadi bude bogata supstratom.
Temperatura: 22 – 28 0C
Fizički opis:
U pitanju je biljka koja se svrstava u grupu spororastućih biljaka.
Cvet je levkastog oblika iznutra je jarko žute boje dok je cvet spolja nijansa slicna boji listova.
Cryptocoryne cordata je jedna od biljaka koja je vrlo laka za uzgajanje i koja se može uzgajati emerzno, u tom slučaju svetlo bi trebalo da je srednjeg inteziteta i potrebno je održavati visok nivo vlage u toku procesa uzgajanja. Biljka uzgajana na ovaj način vrlo lako se prilagođava novonastalim uslovima prilikom sađenja u akvarijumu. Maksimalna visina je od 7 cm do 20 cm  

Razmnožavanje:
Biljka može da se sadi kao jedinka ili u grupi od nekoliko biljaka zajedno, u manjim akvarijumima ova biljka može da se koristi kao centralna fokusna tacka.
=========================================================================
Cryptocoryne ciliata  

Latinski naziv: Cryptocoryne ciliata
Familija: Araceae
Težina gajenja: Srednje zahtevna  
Osvetljenje: Jako / Srednje
Podloga: Sadimo je u srednji plan i sa strane u akvarijum u bogatu hranjivu podlogu. Biljka ne zahteva posebne parametre vode.
Temperatura: 20-28 °C.
Fizički opis:
Ova biljka je poreklom iz Jugoistočne Azije, biljka zelenih dugačkih listova koja naraste i do 40 cm. Nije preterano zahtevna, spada u spororastuće biljke i najbolje ju je saditi u grupama od 5-6 biljaka zajedno da formiraju grmove. Prema intezitetu osvetljenja biljka varira u izgledu ako je osvetljenje slabije biljka ima duže stabljke i kraće ovalnije listove, ili u suprotnom slučaju kod jačeg osvetljenja stabljike su kraće a listovi izduženiji.
Kod jačeg osvetljenja listovi mogu dobiti crvenkastu nijansu, iako to nije pravilo, uglavnom su jake zelene boje.

Razmnožavanje:
Biljka se razmnožava deljenjem korena mada može pustiti i pelcer. Presađujemo je otkidanjem pelcera ili dela korena sa listovima
=========================================================================
Cryptocoryne blassii 

Latinski naziv: Cryptocoryne blassii
Familija: Araceae
Težina gajenja: Zahtevna biljka  
Osvetljenje: Srednje / Slabo
Podloga: Za razvoj traži meku vodu bolje joj odgovara kada se sadi u senci neke više biljke. Za uspešan rast traži bogatu podlogu.
Temperatura: 22 -28 oC
Fizički opis:
Cryptocoryne blassii spada u spororastuće biljke, spada u malo zahtevnije vrste biljaka, listovi su joj sa gornje strane zeleno maslinaste boje, a sa donje strane preovlađuje ljubičasto zelena boja. Cryptocoryne blassii ima jako dug period prilagođavanja i u tom periodu nije preporučljivo da se biljka pomera sa mesta na koje smo je zasadili prvi put. Sadi se u drugoj ili trećoj poziciji, odnosno oko sredine akvarijuma. Maksimalna visina je od 15 cm do 40 cm  

Razmnožavanje:
Razmnožava se vegetativno biljka će kada se ukoreni sama da pušta mlade pelcere. Ove mlade pelcere možemo da odvojimo od matične biljke kada dobiju nekoliko listova odnosno kada porastu 10-tak centimetara u visinu ali zbog samog izuzetno sporog rasta i dugačkog perioda prilagođavanja bolje da se pelceri ostave biljka ce tada delovati atraktivnije.
=========================================================================
Cryptocoryne becketii petchii 

 Latinski naziv: Cryptocoryne becketii petchii
Familija: Araceae
Težina gajenja: Nezahtevna biljka  
Osvetljenje: Slabo svetlo
Podloga: Ukoliko je podloga bogata hranljivim materijama razvoj biljke će biti znatno ubrzan. Uz hranljivu podlogu dodavanje CO2 nije neophodno ali će svakako da potpomogne u bržem razvoju biljke, pod dobrim uslovima biljka može da procveta. Cryptocoryne beckettii je biljka koja je vrlo tolerantna kad je u pitanju kvalitet vode, podjednako dobro se razvija u tvrdoj i u mekoj vodi,
Temperatura: 22 – 28 0C
Fizički opis:
Pripada grupi spororastućih biljaka. Ova vrsta je posebna zbog interesantne boje listova koja ima crvenkasto-braon nijansu listova, zbog ovakve boje listova ova biljka je vrlo interesantna za uzgajanje u akvarijumu jer svojim izgledom stvara odličan kontrast ostalim biljkama u akvarijumu. Maksiamlne visine je od 10 cm do 15 cm.

Razmnožavanje:
Nakon perioda prilagodavanja Cryptocoryne beckettii vrlo brzo može da napravi koloniju u akvarijumu.
=========================================================================
Cryptocoryne albida 

Latinski naziv: Cryptocoryne albida
Familija: Araceae
Težina gajenja: Srednje zahtevna  
Osvetljenje: Slabo svetlo
Podloga: podjednako dobro se razvija u tvrdoj i u mekoj vodi i ona može da se kreće od 4 dGH do 18 dGH, pH vrednost vode bi trebalo da se krece od pH 6,5 do pH 7,5. Da bi se biljka uspešno razvijala i rasla od velike važnosti je da podloga u koju se sadi bude bogata hranljivim materijama
Temperatura: 22 – 28 0C
Fizički opis:
Za ovu biljku je interesantno da u zavisnosti od inteziteta svetla ima drugačiju boju listova, tako da će ukoliko je svetlo jačeg inteziteta listovi će imati braon boju dok nasuprot tome ukoliko je svetlo slabijeg inteziteta listovi će imati zelenu boju. Ukoliko uslovi sredine odgovaraju biljci ona će da cveta, cvet je u obliku levka koji je pri vrhu blago spiralan, unutrašnjost cveta je bele boje. Maksimalna visina je od 5 cm do 10 cm.

Razmnožavanje:
Cryptocoryne albida je biljka koja se sadi u srednjem planu u akvarijumima. Biljka može da se sadi u grupi od nekoliko biljaka zajedno i tada se dobija bogata gusta grmolika forma.
=========================================================================
Cryptocoryne affinis

Latinski naziv: Cryptocoryne affinis
Familija: Araceae
Težina gajenja: Nezahtevna biljka  
Osvetljenje: Slabo svetlo
Podloga bi trebala da bude bogata hranljivim materijama
Temperatura:  22 – 28 0C
Fizički opis:
Cryptocoryne affinis je spororastuća biljka, vodi poreklo iz Sri lanke, nije preterano zahtevna za održavanje. Biljka ima izdužene blago talasaste listove po celoj dužini lista ima prošarana udubljenja. Sa gornje strane listovi su zelene boje, a sa donje strane preovlađuje crvenkasto braon boja, sama boja listova zavisi od inteziteta svetla. Maksimalne visine je od 15 cm do 30 cm.

Razmnožavanje: 
Razmnožava se vegetativno biljka će kada se ukoreni sama da pušta mlade pelcere. Ove mlade pelcere možemo da odvojimo od matične biljke kada dobiju nekoliko listova odnosno kada porastu 10-tak centimetara u visinu ali zbog samog izuzetno sporog rasta i dugačkog perioda prilagođavanja bolje da se pelceri ostave biljka će tada delovati atraktivnije. Cryptocoryne affinis ima jako dug period prilagođavanja, može da se desi da neki od listova uvenu prilikom donošenja biljke u novu sredinu, ali je ne treba dirati, to je normalna pojava za većinu Cryptocoryne.







Нема коментара:

Постави коментар