уторак, 3. јун 2014.

Cabomba

Cabomba furcata
 
 Latinski naziv: Cabomba furcata
Familija:Cabombaceae
Tezina gajenja: jako zahtevna biljka
Osvetljenje: Vrlo veliko
Temperatura:22-30°C

Fizicke karakteristike: Jedna od najlepsih, ali I najzahtevnijih biljaka u akvaristici. Vodi poreklo iz Srednje I Juzne Amerike. Dostize visinu preko 50 cm. Sirina se krece od 5-10 cm. Crvene je boje. Zahteva dosta svetlosti, dosta mikroelemenata u vodi, mekanu I kiselu vodu sa slabim strujanjem. Podloga mora da bude bogata hranljivim materijama.Koren ove biljke je tanak, pa je velika strujanja vode mogu  iskoreniti. U optimalnim uslovima raste brzo, I zahteva cesta podrezivanja. Zbog svoje velike zahtevnosti, retko uspeva u akvarijumima,ali onaj ko ima mogucnosti ne bi smeo zaobici ovu biljku. Ova vrsta moze privremeno da se gaji na otvorenim barama.
Razmnozavanje: razmnozava se presecanjem I ponovnim sadjenjem  gornjeg dela stabljike maticne biljke I tako maticna biljka razvija bocne izdanke I poprima lepsi, grmoliki oblik.
=========================================================================
Cabomba caroliniana
 
 Morfologija: Biljka sa nežnim igličastim listićima, svetlo zelene boje. Njena visina dostiže maximalno 30-80cm, a grananje u širinu ide od  5-8cm.
Osvetljenje: Voli svetlo jakog inteziteta.
Gajenje: Srednje zahtevna biljka. Podloga u koju se sadi trebalo bi da je bogata sa hranljivim materijama, dodavanje CO2 nije neophodno, ali preporučuje se ukoliko želimo da nam ova biljka brže i bolje napreduje.
Razmnožavanje: Razmnožava se mladim izdancima koji izrastaju iz samog korenovog sistema biljke, putem odvajanja bočnih izdanaka ili jednostavnim odsecanjem vrha matične biljke i njenim sađenjem u podlogu. Brzorastuća je vrsta biljke.

Mesto u akvarijumu: Najbolje je saditi je u grupi, u zadnjem planu akvarijuma. Zbog jednostavnih zahteva za održavanjem preporučuje se i početnicima,



Нема коментара:

Постави коментар