недеља, 4. мај 2014.

Pristella maxillaris


Latinski naziv:
Pristella maxillaris
Sinonim: Pristella riddlei
Carstvo: Animalia
Koleno: Chordata
Razred: Actinopterygii
Red: Characiformes
Porodica: Characidae
Rod: Pristella
Kontinent porekla: Juzna Amerika
Poreklo: Porecje Amazona
Tip: Slatkovodna tropska riba
Temperament: Neagresivna i aktivna

Velicina ribe: Ova riba je relativno mala i raste samo do 5cm a u akvarijumskim uslovima i nesto manja.
Akvarijum: Posto je ovo relativno mala i neagresivna riba akvarijum treba biti najmanje od oko 40l pa navise. Akvarijum treba biti zasadjen sa dosta bilja ali treba imati i mesta za plivanje, posto je ovo svetla riba preporuka je da se stavi tamnija podloga i jace osvatnjenje kako bi riba dosla do izrazaja. Treba cuvati ne manje od 5 jedinki posto su one inace jatne ribe, vrlo su zahvalne za drzanje u zajnickom akvarijumu sa drugim ne agresivnim ribama jer su one dosta plasljive. Preporuka je da se drze sa drze sa drugim tetrama, razborama i zivorotkama. One uglavnom popunjavaju sredinu akvarijuma, pa po tome je i treba kombinovati sa drugim ribama.
Parametri vode:
temp: 24C – 28°C, pH: 6-8, dH: 2-30
Zahtevnost: Laka je za drzanje
Izgled ribe: Pristella maxillaris je mala tropska riba koja naraste do 5 cm, oblik tela karakteristican je za tetre, no od ostalih tetri razlikuje se po prozirno-srebrnom, odnosno, staklenom telu odakle joj i ime x-ray fish/tetra. Ono sto ih cini jos simpaticnijima i zbog cega vrlo lako zapadnu za oko su crne mrlje na trbusnim, analnim i ledjnim perajima presecene belo-zutom bojom, a na vrhu cisto belom. Karakteristicna je i crna tacka s obe strane koja se nalazi na gornjoj polovini tela odmah iza skrga. Repno peraje je obojano blago crvenom bojom. Postoji i albino verzija s rozim mrljama i ocima, a naziva se jos i Gold Pristella Tetra. Muzjaci ove ribe su manji od zenki i imaju jace izrazene crvene boje na repnom peraju. Zenke su blago zaobljenije od muzjaka i u vreme mresta moze se videti ikra u njima.
Mrest: One spadaju u ikrasice i uopste nije problem njihovo razmnozavanje kada dodju u polnu zrelost, jedino je malo veci problem samo odrzanje mladih posto su dosta male kad se izlegu i zahtevni su za ishranu. Kada primetite da muzjak cesto napada zenku, par treba izdvojiti u mresni akvarijum, koji ne treba biti manji od 20l. Voda pripremljena za mrest treba biti malo meksa i blago kisela, a na dno stavimo krupniji sljunak ili mrezicu kako bi ikra bila sigurna od roditelja koji ce ikru rado pojesti. Preventive radi u mresni akvarijum stavite i neko sredstvo protiv plesni ikre.
Zenka prilikom mresta polaze od 400 do 500 jajasaca, i kada poloze ikru maticni par vracamo u akvarijum, a ikra bi trebalo da pocne da se izvodi za oko 24h ako ne dodje do toga, akvarijum stavite na direktnu suncevu svetlost i podstreknucete izvodjenje mladih. Kada se izvedu, mlade treba hraniti artemijom sto cesce po manje kolicine, preporuka je i sto cesce vrsiti izmenu po malu kolicinu vode.
Ishrana: Ove ribe su svastojedi i bez problema prihvataju svu vrstu hrane od listica do zive i sveze hrane. Ipak, sa zivom hranom ne treba preterivati, najvise dva puta nedeljno.
Zivotni vek: Oko 5 godina
Opis vrste: Ova vrsta zivi u Juznoj americi ali se moze i naci u Britanskoj Guajani, Venecueli i rekama Brazila. one zive u velikim grupama i nastanjuju reke i mocvare sa gustom vegetacijom gde lakse dodju do hrane kojima se hrane. One su apsolutno neagresivne i uopste nisu opasne po druge ribe, vrlo lako se prilagodjava i izuzetno je laka za drzanje uprkos njenom neznom izgledu. Ovo je jedna od vrsta riba koju mogu drzati i apsolutni pocetnici u akvaristici. Vrlo su otporne na promene temperature i varijacije u kvalitetu vode, ovo je riba koja moze ziveti u gotovo svim uslovima slatkovodne akvaristike. Ali naravno pozeljno je da im obezbedimo osnovne uslove i one ce nas uveseljavati svojim atraktivnim izgledom u akvarijumu, moram napomenuti da na prvi pogled izgleda kao neka riba predator zbog svojih jarkih boja.

Нема коментара:

Постави коментар