петак, 9. мај 2014.

Aristochromis christyi

Naučno ime: Aristochromis christyi
Porodica: ciklidi
Prirodno stanište: celom dužinom jezera Malawi tako da se može reći da se javlja u Malaviju ali i u Mozambiku i Tanzaniji a inače nastanjuju dubinu od 6 do 33 metra.
Maksimalna veličina: 30 cm mužjaci i oko 25 cm ženke
Narav: Aristochromis christyi je agresivna, predatorska riba
Parametri vode: temperatura: 24-26 °C, pH  7.8-8.6
Rodne razlike: dimorfni
Akvarijum: Minimalna litraža bi trebalo da bude 600 litara sa peščanom podlogom i sa dosta kamenja koji će predstaviti dekor ali i savršeno mesto za skrivanje

Aristochromis christyi prvi put je opisao Trewavas 1935. godine. Ovaj veliki, agresivni, mouthbrooding iz Malawi jezera, jedini je član njegovog roda. Ime je dobio po posebnom obliku nosa i visoko postavljenim očima što mu daje „aristokratski“ izgled.








Muzjak






Zenka


Mužjake  krasi svetlo plava obojenost koja postaje narandžasto- crvena kako se ide ka repu zahvatajući i analno peraje. Intenzitet boja se pojačava u vreme mresta. Ženke imaju manje impresivan kolorit a boje koje dominiraju njihovim telom kreću se od crne kojom su predstavljene dve linije na njenom telu do drap- sive koja čini podlogu na telu ženke. Pod-dominantni mužjaci imaju boju kao ženke.

Ishrana:

Aristochromis christyi  nije preterano agresivan prema svojoj vrsti ali u prirodnom staništu ova riba uglavnom lovi druge ciklide odnosno sve one koji joj mogu stati u usta a s obzirom da usta može da proširi u sva četiri pravca  u literaturi sam našla da  pominje veličina plena ide od 3 do 8cm.
Ona lovi svoj plen iz iskošenog položaja tela, fokusirajući se da samo jednim okom prati a onda kada se dovoljno približi iznenadnim bočnim pokretom hvata plen.
 U akvarijumskim uslovima prihvata i sušenu hranu kao što su pelet ali on ne treba da predstavlja osnovu u ishrani jer postoji mogućnost da stomak kod ženki postane blago uvučen. Prihvata i tetra cichlid. Poslasticu im sačinjavaju: dagnje, gamboiri, gammarus, veliki škampi, kukolj i lancefish, račići i žive ribe hranilice

Reprodukcija:



Sve počinje „ljubavnim plesom“ kji izvodi dominantni mužjak koji je već tada dobio intenzivniju boju na svom telu. Kada se ženka oseti spremnom da odgovori na njegov „poziv“ dolazi u gnezdo  gde počinje da kruži oko mužjaka.
Mužjak na svom analnom peraju ima „lažnu ikru“ i ženku to privuče. Prilikom prilaska ženke analnom peraju mužjaka on će oploditi jajašca. Ženka drži jajašca u ustima 3-4 nedelje i ona u tom periodu ne uzima hranu. Savet je da se drži jedan mužjak sa najmanje 3 ženke. Ženku bi trebalo pažljivo odstrani iz zajedničkog akvarijuma nakon oplodnje ali se to mora uradiri jako pažljivo kako ženka od stresa ne bi prerano izbacima mlade iz usta. Još jedan savet je da ženka ne provede mnogo vremena van svog akvarijuma jer ukoliko se to dogodi ona će izgubiti svoj položaj u hijerarhiji grupe.
Nakon 21-28 dana ženka izbaciju svoje mlade koji su već dovoljno veliki da prihvataju hranu kao što je Artemia napulii. Iako ih je izbacila, ženka će nastaviti da brine o njima  još jednu nedelju, uzimajući ih u usta kada god oseti da su njeni mladi ugroženi.

Нема коментара:

Постави коментар