понедељак, 5. мај 2014.

Ancistrus sp.



Poreklo - Juzna Amerika,amazonski sliv
Velicina - 12-13 cm kod muzjaka,zenke nesto manje
Parametri vode-  Voda: pH 7.0, 26-25 C, srednje tvrda
Ponasanje - Miroljubiva,podnosi sve vrste riba
Ishrana - Odlican algar,hrana u tabletama(spirulina),krastavac,tikvica,blitva...

Izuzetno dobar algar,simpaticnog oblika tela,jako poznat akvaristima sirom sveta i jedan je od najzastupljenijih riba akvarijuma,zbog svoje ishrane,takoreci svaki akvarista ga gaji u svom akvarijumu posto su odlicni "komunalci".

preporucuje se drzanje Ancistrusa u zajednickom akvarijumu,kao i u akvarijumima za uzgoj (proizvodnim) pre svega zato sto je odlican algar i cistac stakla i dna.

oni vole tamna i skrovita mesta u akvarijumu,stoga im treba obezbediti sto vise skrovista u vidu nekog panja ili cupova,pecinica,gde se mogu skrivati.
veliki deo dana provode na panjevima,zato sto panj tj, grickanje istog pomaze njihovom probavnom traktu,
zato ga i treba postaviti unutar akvarijuma.
Sto se tice razlike izmedju polova,vrlo je uocljiva,naime muzjak ima pre svega krupniji oblik tela od same zenke,i ima vlaknaste izrasline na glavi nalik "brkovima" kod zenke su mnogo manji.

Mrest

za uspesan mrest,prvenstveno treba izdvojiti par,muzjak i zenku,u zasebni akvarijum,mresni od nekih 50l
sa ili bez dekoracije,znaci pogoduje im i prazan akvarijum,samo je potrebno ubaciti neki cup (glineni) ili neku teglu (keramicku) ,saksija za cvece glinena,kokosov orah i slicno... posto vole da se skrivaju u pecine tu i polazu ikru u skrovitim mestima.
posto smo ubacili par u mresni akvarijum,sledi nadgledanje,obicno bace ikru nakon 5-6 dana,kada se zenka pojavi sa uvucenim stomakom znaci da je ikra polozena.muzjak sve sam odradjuje,prvo ugura zenku u suplinu cupa ili saksije,kada zenka baci ikru muzjak je oplodjuje i izbacuje van zenku i postaje vrlo agresivan prem njoj zato je treba ukloniti van,on ostaje da se starao leglu.
nalazi se unutar cupa i povremeno mase perajima da napravi cirkulaciju vode i sacuva ikru od pojave plesni
i ostaje sa malima dok ne proplivaju van iz pecine.
sama inkubacija ikre traje nekoliko dana sve zavisi od temperature u akvarijumu (5 do 6 dana).nakon izleganja ikre malci imaju zumancanu kesu i repic i ne hrane se dok ne potrose sadrzaj zumancane vrece.

akvarijum treba da je bez osvetljenja,sa sto manje stresa znaci najbolje je pokriti akvarijum i neuznemiravati ih.malce je najbolje hraniti spirulina -tabletama u pocetku jako dobro utice na njihov rast,nakon nedelju -dve poceti sa miksom hrane,blitva prokuvana,spanac,tikvica krastavac i naravno spirulina.

jako korisna riba i pozeljno je imati je u svakom akvarijumu zbog svoje lepote i ishrane a i samog ponasanja,topla preporuka svim akvaristima.

Нема коментара:

Постави коментар