недеља, 4. мај 2014.

Otocinclus affinis


Otocinklusi su ribice koje na prvi pogled možemo pobrkati sa azijskim algarom ajmonijerom (Gyrinocheilus aymonieri), a u stvari pripadaju južnoameričkim Loricariidama (oklopnim somićima u ko¬je svrstavamo i plekostomuse i ancistruse). Imaju usta u obliku sisaljke, vretenasto telo i špicastu, ne naročito dugu, "njuškicu" i srazmerno velike oči.
Postoji barem dvadesetak međusobno veoma sličnih vrsta, ali se u akvarijumima gaje samo dve. Naseljavaju planinske, brze potoke tropskog dela Južne Amerike, bogate kiseonikom, sa kamenitim dnom obraslim algama i gustom vegetacijom.



Ishrana
Osim algi, jelovnik otocinklusa sadrži i hranu životinjskog porekla:
 sitne ljuskare, crve i mekušce, a u akvarijumu se brzo naviknu na suvu hranu u vidu tableta i ljuspica.

Za razliku od većine svojih rođaka, uglavnom su mali, prosečne dužine 6 centimetra. Najmanja, ujedno i najpoznatija vrsta, Otocinclus affinis, ne prelazi dužinu od četiri centimetra. Neki odgajivači (uključujući i pisca ovih redova) imaju dokaze da su ove ribice, bez obzira na veličinu, izvanredni algari, pogodni za društvene akvarijume, no samo sa miroljubivim ribicama. Imaju crnu vodoravnu prugu duž celog tela, beo trbuh i smeđa leđa sa mramornim šarama boje zlata. Repno peraje ima šaru u obliku broja tri. Ženke su malo veće i zdepastije.

Svi otocinklusi su veoma vredni čistaci biljaka, kamenja i stakla u akvarijumu, aktivni i danju i noću. Mada su vrlo prilagodljivi, pa mogu odlično napredovati i u tvrdoj vodi bazne reakcije, ako želimo da ih uspešno izmrestimo i odgajimo potomstvo, treba obezbediti vodu tvrdoće oko 8 dH, filtriranu preko treseta tako da je pH niža od 7. Kiselost vode može biti čak i 5 pH!

Slično kao kod koridorasa, ženke lepe ikru na ravne površine (biljke, staklo ili kamenje). Mužjak prati svoju izabranicu i mlečom preliva položena jajašca. Mlađ se izleže posle 72 sata pri temperaturi od 26 stepeni C i, pošto je veoma mala, moramo je hraniti najsitnijom živom hranom: najpre infuzorijama a tek posle nedelju dana mikrocrvima i artemijom.

Tekst: Vladimir VUKOVIĆ Zov

Нема коментара:

Постави коментар