недеља, 4. мај 2014.

Oryzias woworae Blue Neon Oryzias


Ovo je ribica koja pripada novijoj istoriji akvaristike. 2010. godine Dejzi Vovor je prvi opisao pa je po njemu i dobila ime. Inače bukvalan prevod je pirinač riba. Naseljava pijaće vode na na ostrvu Muna Island, jugoistočno od ostrva  Sulawesi u Indoneziji a njeno prelepo prirodno stanište možete videti na sledećoj fotografiji:


Ukoliko ovoj ribici želite da priuštite uslove približe prirodnom staništu, podloga bi trebalo da bude što sitnije granulacije i biljke u kojima bi pronalazile zaklon.
Ove ribice nisu zahtevne pa su preporuka za početnike ali svojom bojom su očarale i iskusne akvariste pa predstavljaju česte stanovnike u akvarijumima i kod iskusih akvarista. Maksimalna veličina koju mogu da dostignu je 4 cm.Životni vek ove ribice je 3 godine. Nisu zahtevne
Uslovi:
Т: 23-26 ° C
pH: 6 до 7.5
Tvrdoća: meka do srednje tvrda voda

Što se ishrane tiče, prihvataju čak i suvu listanu hranu, jedini uslov je da hrana bude dovoljno usitnjena jer ova riba ima mala usta.
Miroljubiva je ribica i može se čuvati sa drugim neagresivnim vrstama. S obzirom na njenu malu veličinu savet je da se drže u jatu kako bi njihove boje bile upečatljive. Mužjaci imaju tanje telo metalik boje, leđno i analno peraje je duže i boja ne intenzivnija nego kod ženki.


Za intenzivnu crveno-narandžastu boju na perajima i repu kod mužjaka potrebno je da se u akvarijumu nađe nekoliko ženki na jednog mužjaka.

Mrest je prilično lak. Potreban vam je poseban akvarijum i strpljenje. Matični par je poželjno hraniti artemijom, temperatura vode bi trebalo da bude oko 24° C, pH vrednost 6,8. Par će u početku verovatno biti stidljiv. Sve počinje (naravno) udvaranjem mužjaka i „zagrljajem“ mužjaka i ženke obično u rane jutarnje sate. Zanimljiv je način na koji ženka nosi ikru. Naime, i nakon mresta, ženka nosi ikru, u formi grozda jos neko vreme, o čemu svedoče  i fotografije:



Nakon određenog vremena, ženka polaže jaja na biljku ili podlogu. Tada se uloga roditelja završava i možete ih vratiti u zajednički akvarijum. Nakon 1-2 nedelje uočićete mlade. Kako je artemija prevelika za male ribice, preporuka je da se prvih 5-6 dana mladi  hrane paramecijumom a zatim sa Artemia naupulii.

Нема коментара:

Постави коментар