недеља, 4. мај 2014.

Paracheirodon Axelrodi-Kraljevska Neonk



Latinski naziv: Paracheirodon Axelrodi
Sinonimi: Crvena neonka, kardinal neonka, kraljevska neonka, kardinal tetra,...
Koleno: Chordata
Razred: Actinopterygii
Red: Characiformes
Porodica: Characidae
Potporodica: Tetragonopterinae
Rod: Paracheirodon
Kontinent porekla: Juzna Amerika, Kolumbija, Venecuela i Brazil
Velicina: U pripodnom stanistu raste do 5 cm a u akvarijumu nesto manje
Akvarijum: Ovo je relativno mirna vrsta i uglavnom je u jatima, preporucljiv akvarijum je od 50tak L pa navise, zavisno od kolicine riba u jatu. Preporucljivo je da akvarijum bude zasadjen biljem, gde ce ona svojim kontrastom boja doci do izrazaja.
Parametri vode:
temp: 23–30°C, dGH 2-8, pH 5-6,5
Izgled ribe: Prelepa riba, omiljena je medju akvaristima i poznata je po dugim nizom razlicitih i ponekad zbunjujucih naziva. Telo joj je malo izduzeno za klasican oblik tetri, odlikuje je neonsko plava boja po ledjima i crvena po trbuhu. Veoma je slicna plavoj neonki (Paracheirodon innesi) od koje se razlikuje po crvenom trbuhu. Zenke su vece i deblje od muzjaka i takoreci to je jedina razlika medju polovima.
Mrest: Mrest ove vrste u akvarijumskim uslovima je moguc ali je jako komplikovan. Za mrest pH vrednost treba da bude od 5.5 do 6, posto su izuzetno osetljive na bakteriska oboljenja, preporucuje se da voda za mrest malo duze odstoji pre nego sto ribe prebacimo u mresni akvarijum. Mreste se pri izuzetno malom svetloscu, posle mresta roditelje odmah izvaditi i mresni akvarijum obavezno izolovati od bilo kakvog svetla jer je ikra osetljiva na svetlost. Jajascima je podrebno oko 24h da se izlegu a posle nekoliko dana proplivavaju, tada je potrebno da se obrati paznja na ishranu i da se u pocetku hrane infuzorijim a kasnije artemijom.
Ishrana: Sto se tice ishrane nije nesto preterano probirljiva, svrstava se u svastojede i u akvarijumskim uslovima prihvatice svaku hranu koja joj se ponudi.
Zivotni vek: U akvarijumima zna da zivi i po nekoliko godina ali obicno u proseku 3-4 god.
Opis vrste: Osetljiva akvarijumska riba pa se samim tim ne preporucuje ako akvarijum nije cikliran kako treba tj dok se ne uspostavi bioloska ravnoteza. Preporucuje ste sto duzi unos ribe u akvarijum ili karantin tako da se riba sto bolje privikne na uslove u novoj sredini. Nakon sto se privikne na uslove, vise nece biti tako osetljiva kao dok se ne unese u akvarijum. Dobro podnosi malo vise akvarijumske temperature pa je zato pogodna da se drzi sa Diskusima, a idealna je i kao dodatak biljnim akvarijumima, gde svojom bojom odskace od okoline. Kao i sve jatne ribe zbog njene velicine dobro je drzati u sto vecim jatima, minimalno 10tak komada, tako se sigurnije osecaju i lepse izgledaju. Predvece, verovatno zbog osecaja nesigurnosti sve se skupe na jedno mesto i prelepo izgleda videti ih tako. Ovo je dosta mirna riba i zadrzava se u srednjem i donjem delu akvarijuma i zato zahteva za sustanare ribe slicnog temperamenta. Za razliku od plave neonke one retko obolevaju od „neonske bolesti“ tj parazita Plistophora hyphessobryconis koji zna pobiti gotovo cela jata ako se na vreme ne leci i ne odstrane oboleli primerci za koje spasa nema.

Нема коментара:

Постави коментар