недеља, 4. мај 2014.

Tanichthys albonubes


Beli oblaci ili Tanichthys albonubes su male ribe koje neodoljivo podsećaju na tetre. Pripadaju familiji Cyprinidae i vode poreklo iz Kine i Vijetnama. Latinsko ime albonubes znači beli oblak, a ove ribice otkrio je Kinez Tan Kam Fej 1932. godine.
Ovo su veoma izdržljive ribe koje će opstati i pri prilično niskim temperaturama. lako bas i nisu tropske, odlično podnose uslove u akvarijumu koji odgovaraju tropskim ribicama.
Postoje nekoliko varijeteta belih oblaka, kao što su albino i jedinke sa dugačkim perajama. Uobičajena forma belog oblaka ima braon telo sa ružičasto-narandžastom trakom po bokovima. Peraja i rep su joj crveni. Tokom mresta, sve boje su izraženije.

Hladnija voda
U prirodi, ove ribice podložne su sezonskim oscilacijama temperature, a najviše im odgovara opseg od 16 do 22 stepena Celzijusa. Stalna izloženost višim temperaturama, u tropskim akvarijumima, može im skratiti životni vek, pa je bolje da budu u hladnijoj vodi, pH vrednosti u granicama 6 do 8.5.
Prilikom uređenja akvarijuma, poželjno je da podloga u njemu bude tamnija, sa ponekim panjem ili granom i gusto zasađenim biljkama, a poželjno je da bude i plivajućih biljaka.
Ovakav ambijent ribice treba da podseti na prirodno okruženje.
Pri nabavci „belih oblaka", treba se odlučiti za jato od najmanje 8 do 10 jedinki. Ribice se u jatu osećaju sigurnije, a mužjaci će pokazati najbolje boje, jer se takmiče sa drugim mužjacima za naklonost ženki.
Ovo je vrsta koja može iznenaditi mrestom i u zajedničkom akavrijumu, ukoliko su ribice u dobroj kondicijia, a akvarijum gusto zasađen, Ikru polažu među biljkama.

Osnovna oprema
Ako se želi kontrolisani mrest, izabranu grupu ribica treba izdvojiti u mrestilišni akvarijum, ispunjen vodom iz zajedničkog akvarijuma. Akvarijum za mrest treba da bude slabije osvetljen i da pri dnu ima postavljenu mrežu, kroz koju ce ikra propasti i biti na bezbednom. Kao podloga za mrest mogu se koristiti različite mahovinaste biljke.
Voda u mrestilišnom akvarijumu treba da je blago kisela do neutralna, a temperatura treba da bude prema gornjoj granici datog predloženog opsega. U akvarijumu je obavezna i osnovna oprema za dovod i raspršivanje mehurica vazduha, kao i sun¬đer filter.

Mikropredatori
Beli oblaci su u prirodi mikropredatori i hrane se malim insektima, crvima, račićima i drugim zooplanktonom. U akvarijumu im se može ponuditi dafnija, artemija i tubifeks. Rado će uzimati i suvu hranu u Ijuspicama i granulama, od kojih bi barem nešto od ponuđenog trebalo da sadrži biljne dodatke ili alge (spirulinu).

Tekst: Saša Živanović Zov

Нема коментара:

Постави коментар