недеља, 4. мај 2014.

Poecilia sphenops - Molly - Crni moli

Carstvo:          Animalia
Koleno:          Chordata
Klasa:Actinopterygii
Red:    Cyprinodontiformes
Porodica:        Poeciliidae
Rod:    Poecilia
Vrsta:  P. sphenops



Ribe za početnike

Pravi naziv ove ribe je Mollienesia ali joj svi tepamo “Moli”. U praksi se može naći i sinonim Poecilia. To je druželjubiva ribica i idealna je za početnike kao i Gupi, Ksifoforus….Molly su ribe poreklom sa američkog kontinenta, tačnije tropskih slatkih i bočatnih voda Srednje Amerike.




Moli živi u blago slanim vodama od Venecuele do Meksika i Teksasa. Razlikujemo 10 – ak vrsta sa velikim brojem varijeteta a najpoznatije su: Mollienesia (Poecilia) Sphenops (NA SLICI GORE je mužjak ove vrste) – to je običan Moli; M. Velifera – veliki Moli jedroper; M. Latipinna – manji jedroper; Crni Moli sa lirastim repom (NA SLICI DOLE je mužjak ove vrste).





Kod akvarista ili prodavaca najčešće nailazimo na “Crnog Molija” u izvornom obliku “Black Molly” koji i jeste najpogodniji za početnike. Crni Moli je varijetet divljeg Molija koji je maslinasto zelene boje i uopšte ne liči na ribu koju mi poznajemo. Divlji Moli se retko može naći u akvarijumu. Sa druge strane, njegov “crni brat”, dobijen višegodišnjom selekcijom, uopšte ne živi u prirodi.
Za uzgoj ovih ribica potreban je akvarijum zapremine najmanje 40 litara, jer ženke rastu i do 10 cm. ipak, prosečna dužina jedinki kreće se u granicama 5 – 8cm, pri čemu su mužjaci uvek manji od ženki. Da bi smo imali lepe primerke, treba da znamo nekoliko stvari.


Ishrana
  1.   Moli su veoma ješne i halapljive ribe. Oni su pretežno biljojedi, a kao dopunu dajemo im suvu ili živu hranu (malo je ribica kao Moli koje će prihvatiti samo suvu hranu). Njihovu potrebu za biljnom hranom zadovoljićemo ako im dodajemo sitno seckanog barenog spanaća ili zelene salate. To, međutim, neće smanjiti njihovu naviku da čupkaju nežne biljčice po akvarijumu.

2.   Žive, rekoh, u blago slanim vodama, pa na 10 l vode dodamo otprilike 1-2 kašičice morske soli u akvarijum.Biljke koje se odlično snalaze u slanoj vodi su Valisnerie. Molije možemo gajiti i u slatkoj vodi, ali ih takvo stanje neće baš mnogo radovati.

3.   Obično se preporučuje da se Moli drži u vrsnom akvarijumu (u kojem se gaji samo ta vrsta riba) ili sa ribicama koje traže iste uslove za život. Davno je primećeno, takođe, da skotne ženke ne podnose premeštanje u male kotilice. Zato će se radije okotiti u zajedničkom akvarijumu. Da bismo mlađ sačuvali pre nego što obezbedimo poseban akvarijum, posadićemo gusto plivajuće bilje – Moli ga obožava!

4.   Moli voli nešto topliju vodu nego ostale živorotke (26-28oC). Najbolje će se osećati u običnoj, ali odstajaloj vodovodnoj vodi , jer je ona tvrda i neutralne reakcije. Kod Molija moramo izbegavati kiselu vodu.
Eto, upoznali smo se sa još jednom živorodnom ribicom naših akvarijuma. Ovde je reč o Crnom Moliju (na slici). Na druge dve vrste nije bilo posebnog osvrta , jer su one, u globalu, manje preporučljive za početnike. Prvo, radi se o krupnijim ribama, za koji su potrebni veći akvarijumi. Zatim, probirljivije su u pogledu hrane i količine soli u vodi, te akvaristi prosto diktiraju uslove u kojima će živiti. Konačno, teško ih je naći kod domaćih odgajivača, a uvozne su veoma osetljive i slabo prilagodljive.




Нема коментара:

Постави коментар