недеља, 4. мај 2014.

Trichopodus trichopterus - Trihogaster

latinski naziv - Trichopodus trichopterus
staniste - Azija,Indonezija, Sumatra,Tajland,Borneo
velicina-7-12cm
parametri vode -  pH: 6,5-7,5 , meka-srednje tvrda
temperatura - 23-28 C





Javlja se uglavnom u slivu reke Mekong u Juznoj Kini,Vietnamu,Laosu,Kambodzi,Tajlandu,Mijanmar i Maleziji.takodje se nalazi u severnom delu Indonezije.Velika vecina trihogastera se uzgajaju u komercijalne svrhe na dalekom istoku i istocnoj Evropi.
staniste im je uglavnom u sporo tekucim vodama,izrazito vegetativnim,ukljucujuci bare,kanale,mocvare.
maksimalana duzina ovih riba je 15cm u prirodi,dok u akvarijumskim uslovima narastu maksimalno do 12,5 cm
Dok su manji na nekih 2-3 cm,mogu se gajiti u manjim akvarijumima do 40l.ljubiteli su vecih akvarijuma tako da je optimalna velicina akvarijuma 90*30*30 pa na vise.
Akvarijum treba da je sto vise ubiljen,da bi bio sto slicniji prirodnim uslovima njihovog stanista.
temperatura vode se krece u razmaku od 24-30 c stepeni.Ph vode treba da je  ph-5.5-8.5,tvrdoca vode Dh 3-35.
Sto se ishrane tice,divlji preimerci su omnivori-svastojedi,od algi,malih sitnih beskicmenjaka,planktona itd.u akvarijumskim uslovima ce prihvatiti sve tipove hrane od lisnate do smrnute,granulirane.

Muzjak



Zenka




Razlikovanje polova,muzjak ima produzeno ledjno i analno peraje i narandzasto-crveno grlo i grudi,dok su zenke nesto sitnije sa zaobljenim ledim perajem i krupnijim stomakom.
Ponasanje : iako se cesto preporucuje kao riba za zajednicke akvarijume,to nije uvek tako.
neke jedinke mogu postati vrlo agresivne sto su stariji i odrasliji,i obratno, neki ostaju mirni.muzjaci su teritorijalni i prilicno agresivni izmedju sebe.cak su i zenke agresivne i brane teritoriju.
najbolje je ako ih vec uzimate da budu u zajednickom akvarijumu sa ostalim krupnijim vrstama riba,recimo ancistrusa,botia,srednja /velika gouramia itd.
Iz licnog iskusta mogu reci da sam ih uspesno drzao sa skalarima,(1)par skalara i (1)par trihogastera,odlicno su funkcionisali i podelili akvarijum na 2 teritorije,sto nebih preporucio ako ih ima vise uparenih jedinki od obe vrste,tu ce svakako nastati jurnjava po akvarijumu i doci ce do losih posledica.



Mrest
Akvarijum za mrest treba biti min 50l sa sto vise plutajuceg bilja,gde muzjka pravi gnezdo od mehrica.
filtracija akvarijuma mora se svesti na minimum ,najbolje je za to koristiti filtere na vazdusni pogon sa sto manje mehurica,da ne ostete gnezdo na povrsini vode koje muzjak gradi.posto se ove ribe u prirodi mreste u doba godine kada je temperatura malo visa,stoga treba namestiti grejac na 27-29 c
ribe treba hraniti pojacano sa sto raznovrsnijom hranom,da bi bile u dobroj formi.kada se zenka udeblja,tj.napuni ikrom,muzjak pocinje da pravi gnezdo,koristeci mehurice i plutajuce ili trule listove biljaka koji ce se kasnije podici na povrsinu i oformiti gnezdo.kada je gnezdo gotovo,muzjak prilazi zenki i pocinje da se udvara tako sto se obavija oko nje bukvalno je steze svojim telom kao i kod borca(betta splenders) i povremeno menja koloritet.ljubavna igra se odvija ispod samog gnezda na povrsini vode,gde zenka ispusta ikru u etapama,a muzjak je oplodjuje u tom "zagrljaju" i sakuplja je u gnezdo. zenka moze da izbaci od 500-1200 komada ikre   ???. kada nema vise ikre u sebi zenka se skriva u prethodno postavljen cup,pecinicu sto ce joj dati zaklon od vrlo agresivnog muzjaka.najbolje bi bilo to propratiti i ukloniti isrpljnu i izmorenu zenku nazad u zajednicki akvarijum a muzjka ostaviti da se stara o jajascima dok se ne izlegnu.muzjak pokupi svu ikru sa poda i postavi je nazad u gnezdo i stara se o malcima.malci izlaze nakon 20-30 h i pocinju slobodno da plivaju,nakon 4-5 dana treba ukloniti muzjaka nazad u zajednicki akvarijum i malcima dodati rasprsivac vazduha,onda pocinje hranjenje malaca koji su potrosili sadrzaj zumancane kese,najbolje sa infuzorijom,sveze izbuckanom -izlegnutom artemijom,mikrocrvima...



Ova riba zivi kao sto rekoh u mocvarnim i poplavljenim poljima,potocima,sto se hrane tice nije previse probirljiv. Kao i svi Trihogasteri spada u porodicu Anabantidea odnosno dvodihalica , sto znaci da udise atmosferski kiseonik.vole srednje osvetljene akvarijume u takvim uslovima im boje dolaze do izrazaja i jaceg su intenziteta.akvarijum treba da je gusto zasadjen sa dosta prostora za plivanje,sa tamnijom podlogom.najbolje je kupiti manje ribe posto se odrasle jedinke teze prilagodjavaju i plasljive su u novoj vodi i akvarijumu.

Нема коментара:

Постави коментар