недеља, 4. мај 2014.

Puntius denisonii


Ova prelepa riba pripada barbusima porodici Cyprinidae. Ona potice iz brzih reka i potoka drzave Kerala i Juzne Karnataka u jugu Indije.
Temperatura vode za njih je od nekih 15C pa do 25C.
Ovu ribu karakterizuje oblik torpeda, crna linija od vrga nosa pa do korena repa. Crvena linija odmah od vrha nosa , pa preko oka sve do sredine tela. Ivica repa je crna sa zutim poljem.
PH za ovu ribu je 6-8
Sto se tice tvrdoce vode od 5-25 GH
Moze rasti i do 15cm, i jatna je riba. Ovaj crveni torpedo je zaista dobar plivac i vrlo aktivna riba, zato je potrebno da ima prostora za plivanje. Sto zahteva vece akvarijume.
Nazalost, ovoj ribi je broj spao u prirodi zbog prekomernog pecanja i zagadjenja vode u juznoj Indiji. Jedan od najlepsih barbusa zbog pada populacije u prirodi je stavljena na crvenu listu IUCN (International Union for Conservation of Nature).
Akvrijum treba biti sa biljkama, ali ne previse da bi obi barbusi mogli da plivaju, a i rado ce pocupati tek zasadjene biljke. Savet je da treba prvo zasaditi biljke i sacekati da ojacaju i prcvrste se za dno  pre ubacivanja Denison's barbs. Jedna od boljih biljaka za njih je Anubis-nana jer mogu lepo da se vezu za neki kamen ili drvo i izbegne se cupanje od ovih aktivnih riba.
Ove ribe vole vodu bogatu kiseonikom i cistu vodu. Nisu tolerantne prema vodama pune organskog otpada i zato je redovno odrzavanje vode i filtera neophodno. Vole vodu koja se krece sto se moze napraviti sa nekim sprej barom ili nesto slicno…

Razlika izmedju muzijaka i zenke je da su zenke nesto krupnije od muzijaka kad su u punoj velicini i boje kod zenke su nesto slabije.
Ikrasi su, ali u uslovima akvarija se teze mreste.
Zaista jedna prelapa, aktivna riba u kojoj moze da uziva svako.

Нема коментара:

Постави коментар