недеља, 4. мај 2014.

Danio-margaritatus



Ova simpaticna, miroljubiva, jatna ribica veoma je atraktivna u biljnom akvarijum.
Ono sto je izennadjujuce je da je  otkrivena tek 2006. godine u azijskoj republici Myanmar (bivsa Burma). Ovu ribicu, u svom prirodnom okruzenju mozemo naci u jezercima izmedju reka Saliven, Nam Lang i Nam Puan.



Zbog svoje mirne prirode i male velicine najbolje se oseca u mirnom zajednickom akvarijumu koji je dobro zasadjen biljkama. Ovim ribicama ne smeta ni dekoracija poput kamena ili panja ali savet je, s obzirom da su zivahne i jatne, da se ostavi prostor da bi ribe nogle da plivaju.
Idealne „komsije“ ovim prelepim ribicama su gupike, patuljaste vrste Corydorasa, platike a mogu se drzati i sa Rasborama espei.



Velicina ove ribica je samo 2 do 3 cm. Muzjak je upadljivijih boja. Osnovna boja je plavo –zelena a duz celog tela rasporedjene su zute tackice. Peraja su duza kod muzjaka nego kod zenki  i na njima su narandzaste mrlje. Dok je zenka nesto sitnija i bez crvenih podrucja na perajima. Vec je napomenuto da sedrzi u jatu cija je minimalna velicina 6 ribica.






U prirodi se hrani insektima ali i biljnom hranom, dok se u akvarijumima mogu hraniti larvama komaraca, hranom za tropske ribe, moze se koristiti i ona sa vecim sadrzajem vitamina, za bolju boju, dafnije....



Optimalna temperatura je od 22-25°C i vole blago alkalnu vodu dakle od 7-7,8

Нема коментара:

Постави коментар