понедељак, 5. мај 2014.

Corydoras barbatus "Bradati som"


Corydoras barbatus ili bradati som,Scleromistak barbatus,je suptropska slatkovodna riba koja pripada Callichthiidae porodici Corydoras.Potiče iz primorskih krajeva u Južnoj Americi od Rio de Žaneira do Santa Katarina,Brazil.
Prvobitno je opisan kao Callichthis,od čega je prebačen u rod Corydoras kao Corydoras barbatus,ime po kojem se prepoznaje u akvaristici.Prebačen je u rod Scleromistak 2003.
Riba raste dužine  do 9,8 cm.Ova vrsta ima seksualni deformitet.Leđno i naprsno peraje dospeva do muškog pola,kaudalnog peteljka,i dobro razvijena odontodes se ubacuje u mesnato tkivo na velikoj površini na bočnoj strani njuške u odraslog mužijaka.
Greškom,ovaj Corydoras živi u suptropska klima u vodi sa pH 6.0-8.0,a tvrdoća vode od 2-25 DGH,i na temperaturi od 28°C.Hrani se crvima,bentosnim rakova,insektima.On postavlja jaja u gustoj vegetaciji,a odrasli ne čuva jaja.
Corydoras barbatus je od komercijalnog značaja u industriji akvarijuma trgovine.Iako miran,veći od većine Corydorasa i zato su manje pogodni za male akvarijume.

Нема коментара:

Постави коментар