недеља, 4. мај 2014.

Platypoecilus- platike

Za onog ko želi šarene ribice lake za negu, različite varijatne PLATIKA će predstaviti pravi izbor.
U svetu akvarijumskih ribica plake su, što se tiče socijalno ponašanja, negde u “sredini”. Nisu isključivo ribe jata, ali ni zakleti samci. One žive u labavim grupama u kojima vlada izvestan hijerarhijski red. Platike su temperamentne i skoro stalno u pokretu, pretražujući biljke, kamenje i tle.
Dominantan mužjak će na okupu držati ženke, a niže rangirani mužjai se moraju držati na odstojanju. Ženke među sobom održavaju minimalnu distance ali postaju agresivne za vreme graviditeta. Sa time u svakom slučaju treba računati i ne prenaseljavati akvarijum. Naročito treba ograničiti broj mužjaka.
Platike ne uništavaju akvarijumsko bilje i ne kopaju pod nu. Veoma su tolerantne i mogu se držati zajedno sa mnogim drugim vrstama. Ove ribice traže tvrdu vodu koja mora biti dobro filtrirana i zagrejana na odgovarajuću temperature. Hranu treba davati umereno i obratiti pažnju na raznovrsnost.






Veliki broj različitih podvrsta bazira se na dve osnovne vrste: Xiphophorus malucatus i Xiphophorus variatus.
Mužjaci prve vrste dostižu dužinu od 3 cm a ženke 1 cm više. Druga vrsta je veća, mužjaci su u proseku dugi 4,5 cm a ženke 5,5 cm.
Platike odlikuje velika raznovrsnost boja: od albina preko žute, crvene i šarene “PAPAGAJSKE” (najmanje 3 boje), skoro potpuno crne (“HAVAI VARIATUS”) do “taksido” šare.
Ove ribe se veoma brzo i lako razmnožavaju, ne tražeći nikakve posebne uslove. Rado izvode mlade u akvarijumu sa gustom vegetacijom. Nakon 24. 28 dana “trudnoće” rađaju 20-80 mladih. Temperatura vode treba da je 24-28 stepeni. Ukoliko želite jake I atraktivne ribice, treba ih hraniti od samog početka raznovrsnom i kvalitetnom hranom.

Idealne za početnike
   Platike

   Svrstane pod latinskim nazivom Xiphophorus maculates ili poecilia maculate i omiljene među odgajivačima akvarijumskih riba, platike su kao vrsta determinisane još davne 1866. godine.
U Evropu su prenesene 1907. godine i od tada njihova njihova popularnost neprestano raste. U to vreme su ih najradije kupovali nemački akvaristi, koji su ukrštanjem dobili niz varijeteta.
Ove živorotke su idealne za početnike i omogućuje im da na osnovu sopstvenog iskustva u njhovom gajenju i ukrštanju mnogo nauče o akvaristici i genetici. Zanimljivo je da se mogu ukrštati sa srodnim živorotkama, ksifoforusima.
Prirodna staništa platika su vode uz atlansku obalu  Meksika, Gvatemale i Hondurasa, tako da platikama u akvarijum možete dodati kašićicu soli na 10 l vode. Mužjaci ove vrste su mnogo manji od ženki, i obično dostižu dužinu do 4cm. Matične ženke su duge oko 6 cm. osim po dužini, ženke se razlikuju I po tome što imaju zaobljene stomake, dok su mužjaci vitkiji. Mužjaci na stomaku imaju rasplodni organ za unutrašnje parenje, koji se naziva gonopodijum.
Oplođenu ženku stavimo u mresnilišni akvarijum i zasadimo dosta bilja kako bi ribice, kada proplivaju, imale gde da se sakriju. Ovim ribama odgovara temperature 20 – 25oC i         pH 7 – 7,5. Zavisno od starosti i veličine, ženka u intervalima od 25 dana može da okoti 30 – 100 mladunaca.
Platike prihvataju sve vrste žive i suve hrane. U pogledu kolorita, srećemo sve nijanse crvene, koralno crvene, narandžaste, žute, crne i metalno plave boje a neke ribice su dvobojne.


Нема коментара:

Постави коментар