недеља, 4. мај 2014.

Danio - Zebrice

Ribe iz porodice Danio su male vrlo aktivne ribe pozeljnje za zajednicke akvarijume narocito kod akvarista pocetnika.Razlicite boje i oblici ovih riba su razvijeni putem selekcije sto cini ove ribe jako privlacnim kod mladih a i kod iskusnih akvarista sirom sveta.
U vecini slucajeva ove ribe se koriste za cikliranje i pokretanje novih akvarijuma,jer su tolerantne i sirokog na sirok spektar vodenih uslova.Takodje se gaje u ubiljenim akvarijumima gde vlada monotonija,kako bi svojim pokretima osvezili sliku akvarijuma.
staniste ovih riba je uglavnom Kina,Indija,Sumatra,Malezija i vecina ovih riba stize sa farmi Dalekog istoka i SAD.Dosta tolerantna mirna riba kojoj odgovaraju svi uslovi od biljnog do potpuno praznog akvarijuma.podnosi skoro sve vrste riba,najbolje se slaze sa tetrama.Obavezno je imati poklopac-isparivac jer su sklone iskakanju iz akvarijuma.



Porodica:  Cyprinidae
stanista:  Azia: Pakistan, India, Banglades, Nepal i Myanmar
ime: Danio rerio
poznatija:  Zebra Danio,Zebrica
velicina-3 cm
parametri:pH  6.8 – 7.2
temperatura 21-27 C
Temperament: vrlo mirna riba


Zebrice obicno nastanjuju potoke,kanale,rovove,bare.javljaju se u skoro svim sporotekucim stajacim vodama,narocito pirincanim poljima i u donjem toku potoka pri uscu.hrane se malim crvima,sitnim rakovima i larvama insekata.mreste sa povecanjem temperature u prirodnim stanistima sa pocetkom sezone monsuna.cesto ih koriste za suzbijanje komaraca.u akvarijumu treba drzati 5 ili vise komada posto se najbolje osecaju u grupama.







Danio pearl

Porodica:  Cyprinidae
stanista: Azija,Myanmar,ostva oko Sumatre i Indonezija
naziv: Danio albolineatus
poznata danio perla
Voda: pH 6,6-7,2

Zivi uglavnom u planinskim potocima,gde se javlja na povrsini.hrani se insektima i nekim zooplanktonima.kao i ostale vrste treba je drzati u akvarijumu u manjem jatu 5-10komda.



Danio gigant

Porodica:  Cyprinidae
staniste:Azija,zapadna obala Indije i Sri lanka
ime: Devario malabaricus
parametri vode isti kao i kod rodjaka

staniste uglavnom se nalazi iza stena planinskih bujica ili malim bazenima u suvoj zoni potoka.voli uglavnom tekuce vode.
hrani se uglavnom insektima koje nanosi voda.mresti se u plicoj vodi,uglavnom izmedju korova i obicno posle jakih kisa.u akvarijumu ih drzati u grupama od 5 ili vise komada.dosta aktivna riba,nikad ne staje.



Danio Leopard

ista porodica i isti parametri vode.latinski naziv Brachydanio nigrofasciatus.zivi u planinskim potocima,i uglavnom se javlja na povrsini.hrani se insektima ,planktonima koje nanese voda.cuva se takodje u grupama od 5 pa na vise.




Danio White Cloud

isti parametri vode,porodica ista.zivi u planinskim tokovima,hrani se insektima i zooplantonom.5 ili vise komada u akvarijumu.




Danio devario malabaricus



Нема коментара:

Постави коментар