петак, 9. мај 2014.

Epalzeorhynchos bicolor

Epalzeorhynchos bicolor ili Labeo bicolor. Spada u porodicu sarana.
Inace u divljini je zasticena vrsta jer je ugrozena, ali u akvaristici je ima dosta jer je zaista atraktivna riba crnog tela i jako crvenog repa.Zenke su sire u predelu stomaka od muzijaka.
Vrsta potice sa Tajlanda pa sve do dalekog juga Bankoka.
Ova vrsta je spala na jednu lokaciju Chao Phraya reku, sto je vrstu izdvojilo 2011 na crvenu listu ugrozene vrste IUCN (International Union for Conservation of Nature).
Sto se tice tvrdoce vode poprilicno je tolerantna od 5-15, tmepratura je od nekih 22C pa do nekih 27C, a ph od nekih 6-8.
Rastu do nekih 15cm, ali se desava da izrastu i veci na nekih 20cm. Zivotni vek je nekih 8 godina, sto je stavlja medju dugorocne ribe.
Spada u agresivne ribe, ali sikljucivo prema svojoj vrsti i ostalim ajkulama. Retko se desava da drugu vrstu napada u akvarijumu. Vole da provode vreme na dnu i da se zavlace u mracnije delove akvarijuma. Kad ih je u AQ 2, onda dolazi do znatnog teritorijalnog odnosa, a pogotovu kad je u pitanju hrana i kad se odmaraju… Ali sto je jako cudno, u grupi dod 5 i vise uspece da uspostave stabilnu hijerarhiju, nego sto ce to moci izmedju 2 ili3 jedinke. Svakako kad je veca grupa potrebno je dosta mesta sto znaci veliki AQ, i puno mesta gde mogu da se sakrivaju medju dosta biljaka, kamenja itd.
U svakom slucaju crvenorepoj ajkuli kako je jos zovu treba dosta mesta da bih moglda da sebi obezbedi svoju teritoriju. Za mesoviti AQ i jednog bikolora potrebno je da bude bar 179l da nebi bilo problema.
Vrlo lepa, atraktivna i interesantna riba po meni.








Нема коментара:

Постави коментар