понедељак, 5. мај 2014.

Sewelia lineolata "Gitara"


Sewelia lineolata poznata kao "Gitara".Jedan deo njihovih navika koja se razlikuje od Gastromizon ili Beaufortia jeste "klizanju" na struji.
Takođe,za razliku od mnogih drugih,one izgledaju mnogo opuštenije kada su u potrazi za hranom.Maksimalna veličina:2,5 inča
Nega:Nastanjuju se brzo preko stena.U akvarijumu treba da imate dobre uslove jer ova riba ima vrlo visoke zahteve kiseonika.Sa svim Sucker tipa Hillstream vrstama,nega je uglavnom ista.Potreban je dobar protok vode,brojna stenovita skrovišta i gladak šljunak,stena da se izležava.Osvetljenje treba da bude dobro da podstakne rast algi u akvarijumu.Biljke nisu neophodne,ali bilje će vam pomoći u kvalitetu vode.Pogodne biljke su Anubia i Microsoreum.
Hranjenje:Napomena ove ribe imaju manja usta od Gastromizon vrsta koje bi trebalo da bude na razmatranju za prehrambeni proizvod.Jedu:Alge napolitanke,škampe,Blanched Spanać,prirodne alge,mada vole i tetra diskus,tacnije obozavaju,provereno.
Parmetri vode pH:6.5-7.5.Tvrdoća:Srednja,maksimalna.
Temperatura:20-24°C,ja je imam u svom aq i kod mene je od 24-28 stepeni i sve je ok.
Uzgoj:Nedavno (2006) ove ribe su odgajane u akvarijumu,po prvi put.
Kada je ova vrsta prvi put predstavljena u fotografiji koja cirkuliše Internetom,to je prouzrokovalo apsolutnu senzaciju.Bilo je potrebno nekoliko godina pre nego što je “Gitara” iz Vijetnama počela da se širi svetom.
Ova vrsta ne putuje dobro i česte pošiljke mogu nestati u transportu.Zbog teskog transporta ova ribica podiže cenu sebi u maloprodaji,ali možete je naći u Srbiji.
Ako hobista može da priušti da kupi ovu ribicu,on mora da zaštite svoje investicije pružajući najbolji mogući kvalitet životne sredine.Imajući u vidu ove uslove,ribe koje su preživeli uvoz se obično smire i aklimatizuju u akvarijumski život.Kada nauče da prepoznaju nepoznate namirnice,one će se pohlepno hraniti pripremljenom hranom u akvarijumu i napredovaće.
One su vrlo živa i zabavana vrsta,skoro uvek imaju male teritorijalne bitke jedni sa drugima.Povremeno,dva mužjaka će se upuštati u bitke koje mogu da traju neko vreme.
Druge vrste će se kretati od stene brzo ka drugim u kratkom periodu,ali Sevellia će se pokrenuti sa kamena ili drugih dekora i klizaće na određenoj razdaljinu pre nego sto se spusti na neki drugi čvrsti predmet,ili ponekad podlogu,lepršavo će svojim perajima podići zrna sa dna.
Nedavno je otkriveno da je sasvim lako razmnožavanje Sevellia lineolate.Ženke su nešto šire u telu od mužijaka koji imaju jednostavniju formu.Mužjaci polno sazrevaju kada im na grudnom peraju razvije niz "ograda" ili rešetki. 
Da bi se pripomogla na stenama uz brze struje,Sevellia ima sitne bodlje.

Нема коментара:

Постави коментар