понедељак, 5. мај 2014.

Monocirrhus polyanthus - Leaf fish, Amazon Lsaffish, South American Leaf Fish

Prebivaliste: Juzna Amerika, Brazil, Peru, Venecuela, Kolumbija i Bolivia
Maximalna velicina je oko 10cm
Ova meni jako interesantna riba voli da se krece u sporim i plitkim vodama gde ima dosta opalog lisca.



Kod ove vrste muzijaci su jako ograsivni i jako teritorijalni, da su spremni cak i da se poubijaju ako dodje do momenta branjenja teritorije. Najbolje je da se drze sami u akvarijumu. Ili sa ribama koje su na dnu, poput nekih somova ili nekom rednje velicine iz porodice Loricaride.
Ova riba izgleda opalog lisca u prirodi se hrani sitnim ribama, crvima… Zato je potrebno obezbediti im zivu hranu.






Sto se tice razmnozavanja je teze ali moguce u akvarijumu.
Jedan par lisnatih riba je preporucljivo drzati u 70L vode.
Sto se tice dekorisanja akvarijuma, reba im obezbediti dosta granja i korenja gde bi mogle da se sakrivju po potrebi, i naravno opalog lisca poput ehinodorus vrsta koje ce bacati senku od svetla i koje ce im obezbediti da se osecaju sigurnije. Jer se tako malo utope u okolinu…



Temperatura od nekih 22C - 25C
Sto se tice tvrdoce vod od 1 - 10
A zivotni vek im je od 5 - 8 godina.
Monocirrhus je riba koja jako podseca na opalo lisce u vodi, samim tim se jako i uklapa medju lisce. Cak je sposobna da se prilagodi bojama lisca koje su oko njih. Bazicna boja je narandzasto-zuta pa do braon, sa tamnim poljima. Potrecna linija prolazi od oka do stomaka, drga forma od oka do ledjnih peraja i treca forma od strane ribe od usta do kaudalnog peraja.
Ova riba ima velika usta, a donja usna lici na drsku lista. Amazonki list voli da se krece malo ukoso, u smislu glava da bude malo niza od tela jer tako se vise uklapa u lisce u vodi. Lovi tako sto izbaci usne i rasiri i velikom brzinom usisa plen u usta, to rade izuzetno brzo da je skoro nemoguce videti.





Ova riba nije za pocetnike jer je osetljiva na promene vode, a i zahteva zivu hranu..
Zenke su okruglije u odnosu na muzijake, a posebno je to vidljivo u vreme parenja,mresta. Mrest je moguc u akvarijumu ali je potrebno da parametri vode budu po njihovom.
Meka voda od 1 -5
Ph 6- 6,5
temperatura 25C



I naravno samo jedan par, sa svezom zivom hranom ih hraniti. U toku mresta boje kod muzijaka se inteziviraju. Zenka leze jaja po liscu ili kamenju, kranju… Dok ih muzijak oplodi. Muzijak je taj koji cuva ikru i hladi perajuma, a zenka bi u tom momentu trebalo da se ukloni. Mladi se razviu posle 3-4 dana i tada muzijak moze da se ukloni.
Mladi se hrane posle sa braine shrimp nauplii. Spadaju u kanibale, zato treba da porastu dovoljno da bi mogle da se prebace sa ostalim jedinkama.

Нема коментара:

Постави коментар