понедељак, 5. мај 2014.

Corydoras aeneus





Opsti nazivi : Albino cori,bronzani cori,bronzani muljas
Lokacija : Zapadna Indija ,Trinidad ostrvo
Velicina : od 7 -8 cm
Parametri vode : pH 6,5-7,5
Temperatura : od 20 -27 C

Ime je dobio od reci Cory-slem i Doras -koza u ovom slucaju oklop-koza aluzija na dva reda ploca koji se nalaze na bokovima ribe.Latinski aeneus -bakar.Lako se indetifikuju po dvostrukim redovima ploca po bokovima i ledjim perajem koje ima manje od 10 sitnih kostiju,za razliku od recimo Corydoras Brochis koji ima i preko 10 sitnih kostiju ledjog peraja koje je samim tim duze.Kao i kod svih Corydorasa muzjaci su manji od zenki,mogu da narastu do 6-6,5 cm i vidno su tanji,zenke rastu duze i sire sto se najbolje moze uociti pogledom odozgo.
Cuvaju se u temperaturi vode u opsegu od 20-27 stepeni C.,generalno se cuvaju na temperaturi do 24 C,gde je strujanje vode sto mirnije.Zauzimaju celu povrsinu dna,gde neprestano kopaju po podlozi u potrazi za hranom kao i u prirodnim stanistima.
Sto se ishrane tice,prihvataju sve vrste hrana od odgovarajuce velicine zive hrane do industriske proteinske.Hrana treba da bude kompaktna i brzo-tonuca.
Akvarijum moze biti ubiljen,sa biljkama koje imaju dobro korenje i dobro se drze za podlogu,sa dosta plutajucih biljka,koje ce prigusiti svetlost na povrsini dna,sto Aeneusima odgovara.
Idealno resenje za podlogu je pesak ili sljunak,kvarc,granulacija nije toliko bitna,po izboru akvariste.Pesak teba da je sto finiji,zaobljeniji bez ivica,da nebi doslo do povreda riba i njihovih usta kada pokusaju da kopaju.
Nije agresivna riba i odlicno se slaze sa vecinom vrsta riba,tako da je drzanje Corydorasa aeneusa u zajednickom akvarijumu i preporucljivo,posto su odlicni "komunalci" u sredjivanju podloge i sakupljanju ostatka hrane koja zavrsi na dnu.Pozeljno je drzati ih u manjim jatima,najmanje 6 komada,idealni su za zajdnicke akvarijume kod pocetnika i ne previse zahtevne.
Mrest moze biti izazvan temperaturnom promenom vode.Pokusajte da promenite 30-40% akvarijumske vode i temperaturnim sokom recimo spustanje temperature sa 24 stepena na 19 pa i manje stepeni.Ribe ce biti podstaknute na mrest,doci ce do promene boje i formiranja "T" polozaja sto je karakteristicna ljubavna igra.
Zenka bukvalno napada muzjaka,i sakuplja njegovo seme u ustima,posto je vec izbacila par komada ikre koja je prilepljena na njenim analnim perajima,ispusta seme kroz skrge i tako oplodjuje ikru,koju kasnije lepi na biljkama ili na staklu akvarijuma.Ovaj proces se ponavlja vise puta.Njbolje je maticne ribe ukloniti kada mrest bude gotov,da nebi pojeli malce kada izadju.Kada malci proplivaju u prvih nekoliko dana treba ih hraniti sitno izmrvljenom lisnatom hranom,kasnije se moze preci na artemiju izvedenu sto ce jako dobro uticati na rast malaca.Kako se riba razvija treba joj ponuditi sto raznovrsniju hranu.Malci nakon 7-9 nedelja dobijaju pun koloritet.


Нема коментара:

Постави коментар