недеља, 4. мај 2014.

Belonesox belizanus - Stukica

Belonesox belizanus - minijaturna stuka

Latinski nazivBelonesox belizanus

Kontinent poreklaCentralna i Juzna Amerika




Najveći predstavnik živorotki  riba Srednje Amerike je Belonesox belizanus, riba koja izgledom, ali i načinom ponašanja puno podseća na štuku. Ipak, relacije veličine su takve da je opasnost po druge ribe ograničena na veoma sitan plen, ali o tome treba voditi računa kad je akvarijum u pitanju.

Belonesox belizanus je poreklom iz istočnog dela Srednje Amerike, gde živi u sporotekućim i stajaćim vodama. Mužjaci narastu do 10 cm, a ženke i celih 20cm. Tako ih preporučuju za držanje u tropskim vrtnim fontanama i bazenima, moguće je bar jedan par držati u vrlo velikom akvarijumu.





Telo ove vrste je izduženo i bočno spljošteno. Vilice su dugačke i pune oštrih zuba. Ženke su maslinasto smeđe, sa bronzanim odsjajem i nizovima tamnih tačkica na bokovima.
Rep nosi okruglu tamnu mrlju. Mužjaci su sličnog kolorita i imaju crvenkastu osnovu analnog peraja. Veoma lako može progutati odraslu ženku gupija ili platija.

Akvarijum-Drze se u parovima, u prostranim akvarijumima primerenim njihovoj velicini, koji su dobro
obrasli povrsinskim i drugim biljem
Zbog toga ih je teško gajiti jer svakodnevno treba obezbediti živu hranu. Belizanus će prihvatiti tubifeks, ali ne kao stalnu ishranu, kao i po nekog krupnijeg živog insekta, ali i dalje  akvarista koji bi želeo da ovu ribu drži mora računati na njeno opredeljenje na sitniju ribu kao glavnu hranu.
Temperature vode treba stalno da bude visoka, preko 25oC, a akvarijum uređen tako da ima jaku aeraciju, te da je gusto zasađen sitno i krupnolisnim biljkama, postavljenim u žbunove tako da ipak ima i dovoljno mesta za plivanje.
Predostrožnosti radi, akvarijum bi trebalo dobro pokriti, jer proganjajući plen ova vrsta ume i da iskoči iz vode.
Mrest Belonesox belizanus, s obzirom da se radi o živorodnim vrstama, odlikuje se paralelnim plivanjem mužjaka uz ženku, u nastojanju da se oplodi svojim izduženim gonopodijumom, koji predstavlja u tu svrhu transformisano analno peraje. U jednom porodu krupna ženka može da izbaci i do 100 mladih, dugih oko 2,5 cm. kako je kanibalizam jako izražen, treba koristiti  kotilicu za živorotke ili urediti na gore opisan način akvarijum, da bi se tak izleženi mladi mogli nagonski posakrivati od proždrljivih roditelja. Kao prvu hranu treba im davati žive Daphnia ili enhitreja.Parametri vode-Voda treba da je neutralna, temperature oko 25c, sa nesto visim pH oko 7.5.
Dodavalje kuhinjske soli takodje prija ribama.
zivotni vek u akvarijumskim uslovima je oko 5 godina.
ona je veoma vest predator (slatkovodni prozdrljivi grabljivac), zivi i
lovi plen u gusto obraslim sredinama plutajucim biljkama.





Ovde treba napomenuti da je ova riba upisana u crvenu knjigu ugrozenih vrsta, pa akvaristi  koji je poseduju mogu ucestvovati u plemenitoj misiji sprecavanja njenog iscezavanja.

Нема коментара:

Постави коментар