петак, 9. мај 2014.

Labidochromis caeruleus

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Labidochromis
Vrsta: caeruleus


fotografije preuzete sa interneta

Ovi zanimljivi ciklidi naseljavaju  severni deo jezera Malawi. Na istočnoj obali jezera borave na području od mesta Londo u Mozambiku pa do rta Kaiser u Tanzaniji. Na zapadnoj obali jezera su malo ređi i žive između Chirombo Pointa i Chara.
     Najpoznatiji i najpopularniji su tzv. žuti ili "electric yellow". Labidochromis živi u području između mesta Charo i Kajizingi (južno od T´hoto) na zapadnoj obali jezera u dubinama od 20 metara.
Spada u grupu M'buna ciklida koji su specifični po tome što obitavaju u kamenitom staništu, po čemu je i sam naziv grupe dobio ime.

Izgled

Karleusi mogu da narastu 10-ak centimetara, ženka je obično manja za 1/3.

fotografija preuzeta sa interneta

Razlikovanje polova je jako teško. Boja i kod mužjaka i kod ženki je identična, duž ivica leđnog peraja imaju crnu štraftu (mužjak i na analnom), a jedna od pouzdanijih metoda po kojoj ćete nenoseću ženku razlikovati od mužjaka jeste ta po kojoj mužjaci uvek imaju i crna grudna peraja, što je kod ženki jako retko.

Karakter

Za akvariste, pogotovo Malawi ljubitelje, oni predstavljaju neodoljivu i vrlo poželjnu ribu. Predivna, žarka boja i miroljubivost dva su glavna aduta kojim ove malene ribe osvajaju akvariste celoga sveta. Labidochromis caeruleusi su u akvarijima vrlo mirne ribe i povučene ribe, ponekad čak i presramežljive. Moguće ih je držati sa skoro svim ostalim Malawi ciklidima ukoliko im se omogući dovoljno zaklona i skrovišta kako bi pronašli svoj mir.
Labidochromis caeruleusi su idealne ribe kako za početnike tako i za iskusne akvariste.

Istorija

Ovu prelepo kolorisanu ribu prvi je opisao ihtiolog G. Fryera, 1956. godine. Prema pisanju poznatog istraživača i ihtiologa Ad Koningsa, poznato je kako je prvi par ovog u jezeru Malawi prilično retkog ciklida dospeo do Europe.  Eric Fleet se bavio lovom i distribucijom riba u tom delu Malawi jezera krajem sedamdesetih godina proslog veka. Ulovljena su dva žuta Labidochromisa i izvezena u Švedsku. Dospeli su do uvoznika Stig Janssona. Njega je slučajno posetio Pierre Brichard te je ugledaviši ribe zamolio Janssona da mu ih proda. Jansson je ribe poklonio, pa ih je Brichard ponio sa sobom nazad u Afriku, ali u Burundi, gde ih je uspešno i razmnožio i od jednog para vremenom uzgojio 20 000 jedinki. Godine 1986. počeo ih je izvoziti pod imenom "Labidochromis Tanganicae" pošto ih je uzgajao pored jezera Tanganyika, čime je zbunio mnogobrojne akvariste, jer vrsta Labidochromis ne živi u jezeru Tanganyika. Tako je samo jedan par Labidochromis caeruleusa bio dovoljan da "osvoji" ceo svet i da njihove potomke uzgajaju akvaristi sa svih kontinenata.

Parametri vode

Labidochromis caeruleus je otporan ciklid.
Yellow Lab ciklid preferira dobru filtraciju, a češće izmjene vode su nužne kako bi zadržao svoju prekrasnu boju.
    Dobro podnose različiti hemijski sastav vode, ipak ih je bolje držati u njihovom što prirodnijem okruženju. Tvrda, alkalna voda sa pH  7.5-8.5,tvrdoće 12-13 dGh i temperaturom 24 - 28 °C - u takvim uslovima ovaj ciklid će se rado mrestiti.

Uređenje akvarijuma

Ovaj ciklid ima sramežljivu osobnost pa preferira akvarijum s kamenim pukotinama, prolazima i formacijama kamenih pećina koje su idealne za skrivanje i zaklon. Pozadinska tapeta takođe dobro dođe jer pruža veću sigurnost, a što se riba sigurnije osjeća, pre će izaći iz skrovišta i zaplivati na otvorenom delu akvarijuma.
Ne jede akvarijumsko bilje pa je držanje otpornijih biljnih vrsta moguće. Podloga bi trebala biti sitne granulacije, od finog peska ili sitnog šljunka.

Ponašanje, društvenost

Labidochromis caeruleus je jedan od najmanje agresivnih M'buna ciklida. Njegova blaga narav odstupa od te grupe jer gotovo svi M'buna ciklidi pokazuju znakove teritorijalnosti i agresivnosti.


fotografija preuzeta sa interneta

Uprkos njegovom relativno miroljubivom temperamentu, ova riba je i dalje ciklid stoga za njega vrede sledeća pravila:
•   Ne preporučuje se držanje u mešovitom akvarijumu s neciklidnim vrstama jer će terorisirati manje ribe i grickati njihove peraje.
•   Možete ga držati kao zasebnu vrstu ili kombinirati s drugim blago i srednje agresivnim afričkim ciklidima.
•   Zbog teritorijalnosti za vreme mresta, idealan odnos  polova iznosi 1 mužjak naspram 4 - 5 ženki. U akvarijumu je moguće držati i nekoliko mužjaka. Oni povremeno imaju teritorijalnih razmirica ali ukoliko postoji dovoljno prostora one nisu prežestoke.
•   Naraste do 10-ak centimetara pa manja skupina od 5-6 odraslih riba zahteva akvarijum zapremnine od stotinak litara.

Hrana

U prirodnom staništu se uglavnom hrane insektima i spadaju u grupu insektivora. Neki caeruleusi se hrane i puževima, a uočeno je da oni imaju produžene ždrelne zube. Zbog toga je Digby Lewis napravio reviziju u kojoj predlaže podelu Labidochromisa na one koji žive u kamenom habitatu i hrane se insektima pa nemaju istaknuti zub na ždrelnim kostima i na one koji se hrane mekušcima i razvijene robusne ždrelne kosti sa povećanim kutnim zubom. Zubi služe isključivo za pridržavanje hrane, a ne za njeno drobljenje. Bilo kako bilo Labidochromis caeruleus su maleni Malawi ciklidi koji dane provode u potrazi za hranom, ne zadržavajući se na određenom prostoru. Pri tom im većina drugih vrsta ciklida toleriše prolazak kroz njihovu teritoriju.
U akvarijumu su svaštojedi. Prihvatiće svaku  ponuđenu mesnu i biljnu hranu, od tabletica i listića, do žive i zamrznute hrane. Od povrća prihvata grašak i  salatu. Ono što je bitno je da hrana ne bude jednolična.

Razmnožavanje
 
Razmnožavaju se relativno jednostavno.Polno sazrevaju sa oko 6 meseci.   Kao i kod svih endemičnih Malawi ciklida, način razmnožavanja im je tzv. materinsko usno leglo, gde se za podmladak brine samo ženka. Dakle, ovi ciklidi su ustonoše.
Udvaranje započinje mužjakovim pokazivanjem intenzivno žute boje kojom se šepuri kako bi privukao ženke. Kada ženka pristane, ona mu prilazi te polaže jaja na  kamen, nakon čega ih usisa u svoja usta.


fotografija preuzeta sa interneta

Zatim prilazi mužjaku u T-formaciji, zamenivši njegove tačke na analnoj peraji za jaja koja misli da su joj promakla ranije kod usisavanja. Taj položaj omogućava mužjaku da ispusti seme direktno u njena usta gde dolazi do oplodnje.


fotografija preuzeta sa interneta

 U svojim ustima nosi oplođena jaja 20 - 22 dana, dok mlade neiskusne ženke nose mlade i do 30 dana. Imaju prilično mali broj mladih 3 - 8, a tek iskusne ženke imaju nešto veći broj mladih ribica - do 25. Za vreme dok nose jaja u ustima, ženke generalno odbijaju hranu, pod stalnim su progonom mužjaka i prilično oslabe. Zato ih je najbolje skloniti u zaseban akvarijum kako bi bile mirnije i uspešnije dočekale dolazak potomstva na svet.
Prilikom preseljenja ženke, treba voditi računa o tome da:
•   Parametri vode treba da budu približno isti u oba akvarijuma
•   Prilikom hvatanja ženke, usled stresa, može se dogoditi da ženka otvori usta i ispusti mlade koji će odmah postati hrana za druge ribe. Zato pažljivo sa hvatanjem ženke.

Nakon što ženka ispusti mlade ribice iz svojih usta, najbolje ju je vratiti u matični akvarijum, jer se više ne brine za svoje potomstvo. Mlade ribe rastu prilično brzo i dosta su otporne.
Kako bi inducirali mrest, ph parametri trebaju biti od 8,2 - 8,5 s temperaturom između 25 i 27°C.

Nakon što prođe period inkubacije u ustima i majka oseti da su mladi spremni, ona ih pušta iz usta. Hranjenje sa živom hranom i česta promena dela vode pomoći će njihovom bržem i uspešnijem napredovanju.Mladi su za vreme inkubacije već proplivali i možete ihe hraniti artemijom i suhom hranom u prahu.

Нема коментара:

Постави коментар