недеља, 4. мај 2014.

Ishrana riba

Preterivanje sa hranom je jedna od velikih gresaka koju prave akvaristi i pocetnici u ovom hobiju. Davanje velike kolicine hrane ima dosta nezeljenih efekata za vas akvarijum, zapusavanje filtera a nepojedena hrana ispusta toksine koji su stetni za ribe. To su glavni nezeljeni efekti koju sigurno ne zelite u vasem akvarijumu a sami ih stvarate davanjem prevelike kolicine hrane vasim ribama.

U prirodi ribe jedu kad su gladne i kad mogu da nadju hranu, posto im hrana nije bas stalno dostupna. Ako u prirodnim uslovima ima sasvim dosta hrane, ribe ce jesti nekoliko puta u toku dana a ako je izvor hrane oskudan mogu i po desetak dana da izdrze bez hrane. Ovo je jedan od razloga sto ce ribe u vasem akvarijumu jesti kad god im date hranu pa cak i ako cesto i nisu gladne. Ribe znaju da budu cesto i manipulatori, jer brzo uce ko ih hrani i kada se vlasnik istih priblizi akvarijumu, ribe cesto pocnu brze plivati pri povrsini vode, zureci da pokupe hranu koju im dajete i to izgleda kao da mole da ih nahranimo. Sto obicno kod pocetnika u akvaristici prolazi pa ih cesce hrane i prave greske o kojima sam pisao na pocetku. Ovo trebate imati na umu svaki put kad pridjete vasem akvarijumu!

Koliko cesto hraniti ribe?
Bez obzira na njihovu halapljivost na hranu cesto se postavlja pitanje medju pocetnicima koliko puta hraniti ribe i koja je kolicina hrane koju im trebamo davati kad ih hranimo.
Ribama u akvarijumskim uslovima je sasvim dovoljno da ih hranimo jednom, mada akvaristi obicno hrane svoje ribe cesce, dva-tri puta dnevno. Koliko god da ih puta hranite nemojte im davati preveliku kolicinu hrane, prilikom hranjenja cim primetite da ribe postaju polako nezainteresovane za hranu i cim odlaze sa mesta gde ih hranite, trebate prestati sa davanjem hrane.
Pravilo za hranjenje riba jednom ili dva puta u toku dana ne vazi za ribe biljojede. Biljojedima je potrebno davati hranu vise puta u toku dana, jer je njihov kapacitet stomaka jako mali. Oni u prirodnom stanistu naseljavaju takva podrucja gde ima dosta biljaka i algi, tuda se motaju i vise puta dnevno grickaju biljke i hrane se. Zato njima treba davati vise puta hranu u malim kolicinama ili im posaditi biljke koje mogu grickati.
Takodje, mladunci i mlade ribe zahtevaju cesce hranjenje.

Kada hraniti ribe?
Pravilo za vreme kada cete hraniti vase ribe ne postoji, mozete to ciniti u toku dana kad god ste u mogucnosti, ovo ne vazi ako u vasem akvarijumu imate neke nocne vrste riba poput somova. U ovom slucaju ribe u vasem akvarijumu trebate graniti malo pre gasenja svetla da bi ostatke hrane koja padne na dno pokupili i ribe koje izlaze iz svojih skrovista i hrane se nocu.

Kolicina hrane?
Postoji neko pravilo medju akvaristima koje kaze da im ne dajete vise hrane koje ribe mogu da pojedu za manje od pet minuta.
Po meni ovo nije logicno i ja ovo ne upotrebljavam prilikom hranjenja svojih riba i ne bih savetovao takvo hranjenje!
U svakom slucaju prilikom hranjenja riba, bolje da im date manje, nego vise hrane. Ako im date manje hrane lako cete im upotpuniti obrok i dodati manju kolicinu hrane nego ako im date vise hrane. Onda nepojedena hrana pada na dno vaseg akvarijuma, zadrzava se po supljinama u kamenju, talozi u filteru a i cesto ostaje na samom dnu, ta hrana stvara materije koje su jako opasne za ribe. Ukoliko se desi da im date previse hrane i ona vam ostane na dnu akvarijuma, postarajte se da je uklonite usisavanjem iz akvarijuma ili na neki drugi nacin. Akvaristi, hrane vise puta svoje ribe misleci da ce ribe bolje napredovati, vise rasti i biti zdravije a tu dosta grese jer nije bitna samo kolicina hrane i koliko im cesto dajete tu hranu vec i sam kvalitet i tip hrane koja im se daje!

Нема коментара:

Постави коментар