понедељак, 5. мај 2014.

Hoplosternum thoracatum


Torakatum odnosno Hoplosternum Thoracatum - je riba iz južnoamericke porodice oklopnih somova Callichthyidae.


Veličina ove ribe se kreće i do 20 cm, to se odnosi na prirodno stanište, ali u akvarijumskim uslovima tu veličinu je moguće postići samo u velikim akvarijumima.

U okviru ovog roda poznate su dvije vrste: H. littorale i H. thoracatum. Prva je tamno-zeleno ili tamno-sivo obojena, a druga smedja sa tamnijim tackama. Oblik repnog peraja se razlikuje, kod prve vrste je račvast a kod druge pozadi zaobljen. Peraja su iste boje, samo za nijansu svetlija.
Snagu koju ova riba ima da pronađe hranu čak veoma duboko u podlozi, dobija iz svog dugog i vretenastog tijela, i samim tim su jedni od boljih čistača dna.
Još veću prednost u pronalaženju hrane im daju i dugi brkovi koji im služe kao pravi senzori za pronalaženje bilo kakvog oblika hrane. Zbog ovih osobina moguće je u mekšoj podlozi i da iskopaju i po koju biljku što se ponekad i dešava..
Nisu previše zahtjevne ribe,  tako da su srednje tvrda i neutralna voda u redu, malo kiselija i malo mekša voda je poželjna za bolje zdravlje ove lijepe ribe. Vrlo brzo rastu kada se kvalitetno hrane.
Specifično za ove ribe je to da im se na perajima nalaze bodlje tako da hvatanje rukom može biti u neku ruku bolno, jer je moguće da vas ta bodlja ubode.

Kada se mreste, mužjak gradi penušavo gnezdo na površini vode. Postaviti akvarijum od oko 50 l i uz dosta bilja sniziti nivo vode da bilje dođe na površinu. Voda u ovome slučaju mora biti meka i sveza, pH vrednost nesto ispod 7 ,temperatura treba da bude 24 C. Ubacivanje riba vršimo odmah posle podešavanja ovih parametara, ribe treba da su polno zrele.
Ženka polaže ikru na mjestu gdje je mužjak napravio gnijezdo, to mjesto je najverovatnije ono sa dosta bilja i bez velikog kretanja vode. Ženka polaže od 600 do 800 jajašaca, što je veoma dosta i kada izbaci ikru i nju izbacujemo iz akvarijuma, mužjak treba da ostane tu sve dok mlađ ne propliva. Tada izbacujemo i njega jer može da se desi da mu mladi postanu obrok.
Mlađ će proplivati za 3,4 dana i dugački su oko 5 mm, treba ih hraniti artemijom sve dok ne budu u stanju da prihvate bilo koju drugu hranu. Artemija nam služi samo za podizanje mljađi dok ne odrastu toliko da mogu da uzimaju nešto drugo a ne kao osnovna hrana.
Autor teksta: Mladenstein

Нема коментара:

Постави коментар