недеља, 4. мај 2014.

Četvorooke Anablepidae Živorotke

Sve vrste porodice Goodeidae dolaze nam iz Meksika gde nastanjuju različita ekološka mesta – od jezeraca do brzotekućih potoka. Pretežno su biljojedi. Izgledom podsećaju na platike ali su nešto duže. Za njih je karakteristična uska repna drška, koja se naglo sužava posle analnog peraja. Nisu teške za održavanje. Najpoznatije vrste su Goodea atripinnis i Xenotoca eiseni.

Goodea atripinnis





Xenotoca eiseni




Prva je duga 13 cm ružičaste boje sa plavičastim odsjajem. Hrani se algama i plangtonom, a u akvarijumu prihvata i suvu hranu. Problem nastaju kod ishrane krupnih mladunaca jer im treba dosta biljne hrane. U tu svrhu se mlađ odgaja u manjim akvarijumima, koji se predhodno ostavi da stoji pored osunčanog prozora da bi se u njima razmnožile alge.
 Xenotoca eisani voli da čupka peraje drugim vrstama, ženka raste do 7cm. koren repa je kod mužjaka narandžast. Veoma retko se dešava da pojedu svoje potomstvo. U jelovniku, moraju imati hranu biljnog porekla.Goodeidae zahtevaju veće akvarijume (počev od 60 l) i dosta površinskog bilja. Kao i Poeciliidae, traže tvrdu vodu alkaline reakcije. Podnose velika temperaturna kolebanja.





Anablepidae
Žive u poluslanim vodama centralne i Južne Amerike. Ženke su mnogo brojnije od mužjaka. Hranu uzimaju isključivo sa površine vode. Kod nas ih popularno nazivaju četvorooke jer sui m oči podeljene horizontalno na dva dela tako da istovremeno mogu da vide istovremeno i ispod i iznad površine vode. Retko se gaje u akvarijumima između ostalog i zbog veličine od 25 cm.
Hrane se i insektima koji ppadnu na površinu vode.



Нема коментара:

Постави коментар