петак, 9. мај 2014.

Kuhli Kuhli loach

Coolie je tropska riba i potice iz voda Indonezije, Malazije, Java i okolinih voda. Ova riba je poznata zbog svog izgleda ljeguje. Najcesce boje ove rive su zuta sa tamno braon i crnim poljima, a stomak je svetlo smedje boje. Oci nisu bas vidljive jer su smestene u sari na glavi pa su poprilicno kamuflirane.



Poprilicno su lake za odrzavanje u akvarijumu. I poznato je da se lako prilagodjavaju svim uslovima vode...
Srednje tvrda voda
PH od 6-7
Temperatura od 24C pa do 29C
Kuhli Kuhli loach je takodje prakticna za akvarijume iz razloga sto raste izmedju 8-11cm sto je sasvim ok u odnosu na sve ostale iz porodice loach. Vole da se zavlace i sakrivaju po rupama i prorezima, zato treba obezbediti dobro filter i cevi da se ne bi zavukle u ne predvidjeno mesto.



Zahtevaju bar 37L akvarijum. Preporucljiva je podloga od peska ili bilo koja sto nije mnogo ostra ili previse sabijena, jer Coolie voli da kopaju po dnu, a sa ostrom podlogom se mogu povrediti. Nemaju krljust koja bi ih stitila od takvih povreda.
Miroljubiva je riba i moze se drzati u mesanom akvariumu, i treba ih imati u grupama od bar 3 jedinke. Naravno ne treba ih drzati sa agresivnim ribama jer mohu biti lako pojedene. Sto se tice hranjenja jedu svu hranu za ribe koja potone na dno, ali nikada netreba da se hrane u momentu ukljucivnja ili iskljucivanja svetla. Iz razloga sto se mogu preplasiti i poceti potpuno da se sakrivaju pa ih necete vidjati uopste. Najbolje je hraniti pre nego se svetlo iskljuci ili posle par minuta kad se svetlo iskljuci da bi se navikle na te promene…
Osetljive su na Ich (Icthyophthirius multifilis) kao i sve druge vrste riba koje nemaju krljust, tako da to moze biti znatno pogubnije za njih. Sto redovnija promena vode i odrzavanje filtera ce omoguciti 10-ak godina zivota, ove dugorocne interesantne ribe.



Razlika izmedju muzijaka i zenke nije vidljiva, osim u momentu kad je zenka spremna da izbaci ikru jer onda zenka ima okrugliji stomak. Tesko se mreste u akvarijumu. Uspevano je samo ako je njih dosta jedniki ubaceno u akvarijum bez drugih vrsta riba sa kvalitetnom vodom. Tako da one mogu sve same da obave. Ako zelite da ih razmnozavate najbolje je da imate undergravel filter i redovno odrzavanje vode.
Vrlo interesantne ribe za akvarijum i kad se opuste, kad nema stresa u akvarijumu bice cesce vidljive. Igrace se sa vazdusnim mehurima i bice aktivne. Cak vam mogu jesti i iz prstiju.
Takodje su poznate i kao Leopard ljegulja.







Kuli Kuli je ribica koja podseca na malu zmiju.Njeni nazivi su Pangio kuhli ili Acanthopmo kuli-kuli.Najcesce je zovu samo Kuli-kuli.Ova ribica je iz jugoistocne Azije,a srece se na Javi Bormeu,umatri,Tajlandu,Singapuru...
Pronadjena je u planinskim rekama sa blatnjavim dnom.
Kuli-kuli nije interesantna samo po zmijolikom obliku tela,vec je i lepo obojena.Telo joj je izduzeno i bocno spljosteno sa malim perajima.Oci su joj male,dok na ustima ima tri para brkova u vidu antena.Na zuckastoj osnovi tela ima siroke tamno-braon pruge.Moze da naraste oko10-12 cm
Ovo je ribica dna koja predstavlja vrlo vrednog sanitarca u akvarijumu.Moze da rije svojom snaznom vilicom duboko u podlogu.Zna da se zakopa u pesak,da se zavuce pod kamen,i da pridje mestima koja su drugim cistacima nedostupna,sto je preporucuje kao odlicnog sanitarca za uklanjanje ostatka hrane.Kuli-kuli je svastoje,aliu prirodi uzima mahom hranu zivotinjskog porekla.Jesce svu hranu koja u akvarijumu dospe do dna.Ako nabavite samo jednog kulija ili dva primerka,velika verovatnoca je da cete ih videti tad,pa tek kad budete menjali podlogu u akvarijumu,jer ce se one sve vreme sakrivati.U prirodnim stanistima oni zive u velikim grupama,pa je bolje da ih u akvarijumu ima u grupi od bar 4do 5 jedinki.To ce uticati da iskazu svoju osobinu drustvenosti koju bas i ne pokazuju u akvarijumu.One su aktivnije u vecernjim satima i nocu,kad izlaze iz svog zaklona da pokupe ostatke hrane sa dna.
Zbog svoje osobine da riju i zavlace se u podlogu,treba im obezbeditisitniji sljuna,koji ne sme biti ostrih ivica.Dobro je da bar u jednom delu akvarijuma imate sitnog peska.Vazno je da akvarijum ima dekor,u vidu kamenja,panjeva i biljaka,sto ce im obezbediti dosta zaklonai oni ce biti slobodniji,da se cesce nadju na otvorenom.Za drzanje ovih ribica potreban je akvarijum bar 70 litara.
Kuli se najbolje oseca u mekoj ili srednje tvrdoj vodi (oko 10 dH ) pH vrednost od 5,5 do 7, temperature 23 do 29 C stepeni.
Muzjaci su sitniji od zenki.Zenke su vece i deblje.Postoji mogucnost i slucajnog mresta u akvarijumu,ali je to zaista retkost.Za mrest im pogoduju veliki akvarijumi,sa pescanom i tresetnom podlogom.Temperatura vode treba da je oko 28 C stepeni ,sa snaznom aeracijom.Iako su ribe dna,mreste blizu povrsine vode.Ikra je svetlozelene boje i bacaju je medju plivajucim biljem,dok kasnije ona padne na dno.Postoji razradjena tehnologija mresta hormonskim injekcijama.





Zastita
Ukoliko je u akvarijumu instaliran spoljasnji filter,obavezno zastitite mrezicom usisnu cev,da se kuli ne bi zavukao i zaglavio u cevi,sto bi verovatno bio i njegov kraj.Akvarijum treba da ima i poklopac jer,iako su ribe dna kuli znaju i da iskoce.
Prognozeri
Ove ribe imaju reputaciju vremenskih prognozera,jer reaguju na promene u atmosferkom pritisku kad pocinju da aktivno plivaju duz zidova akvarijuma.


Autor teksta Dr.Sasa T. Zivanovic

Нема коментара:

Постави коментар