недеља, 4. мај 2014.

Puntius padamya

Prvi put se pojavio 1972. godine  u blizini luke Odessa a ime koje je dobila kasnije upravo je dobila po ovom lučkom gradu. S obzirom  da u tom periodu nije bila naučno opisana, akvaristi su mislili da je nastala ukrštanjem više vrsta kao što su Puntius ticto, Puntius cumingi, Puntius conchonius, Puntius stoliczkanus, Puntius didi, Puntius tiantian, Puntius meingangbii i Puntius manipurensis. U Oktobru 2008. su je opisali kao posebnu vrstu i dobila konačan naziv padamaya.


Prirodno stanište ove simpatične ribe je reka Chindwin i jedno malo jezero koje se nalazi u blizini reke. U prirodnom staništu voda je čista, nema mnogo bilja a voda u reci Chindwin teče preko krečnjačkih stena pa je tamo pH 11. U akvarijumskim uslovima temperatura vode bi trebalo da bude 20 - 26°C  sa 6-8pH a akvarijum koji zahteva ova ribica je minimum 60 litara  a tamnija podloga i slabije osvetljenje pomoću plutajućeg bilja,  panjevi  i bilje u akvarijumu omogućiće da ova riba dobije pun kolorit.

Ovo je jatna riba (minimum 5 komada u akvarijumu i to u proporciji dve ženke na jednog mužjaka) koja je jako živahna u akvarijumu. Preporuka je da se drži sa aktivnim plivačima, nisu agresivne ali postoji mogučnost da ce grickati sporoplivajućim ribicama lepršava peraja
Treba je držati u jatu od 5 jedinki pa nadalje, što više to bolje. Najbolje je kad ih držite u kombinaciji dve ženke na jednog mužjaka.



Izgled ribe:

Karakteristične dve crne mrlje mogu zbuniti one koji se prvi put sreću sa ovom vrstom jer oba pola imaju identične tačkice  - jednu ispred repnog peraja a drugu iza škrga. Krljušt ima srebrni odsjaj. Veličina koju mogu dostići je 7 cm a životni vek je od 3-5 godina.

Polni dimorfizam

Na gornjem delu tela mužjaci imaju zelenkasto- braonkastu boju i duž celog tela ednu široku crvenu prugu dok ženke nemaju ni jedno ni drugo
Ženke takođe nemaju veći broj crnih tačkica na leđnom i trbusnom peraju koje krase telo mužjaka.





Ishrana:

U prirodi se hrane tijatomama, algama, malim beskičmenjacima. U akvarijumu će biti svaštojedi, ako želite da imaju lepu boju, hranite ih sa kombinacijom smrznute, kvalitetne lisnate i granulirane hrane sa dafnijom ili artemijom.

Mrest:

Puntius padamya  je ikrašica. Za mrest je potebno spremiti akvarijum 40ak litara, PH bi trebalo da bude oko 7, gH ispod 8, sa malo povišenom temperaturom 26 - 27°C. Od filtracije vam treba samo jedan mali sunđer filter koji će polako da ispušta mehuriće.
Javanska mahovia na dnu ili mrežicom na kojoj bi rupice trebalo da budu veće od ikre da bi ikra propala, a manje od ribe da je ne bi mogli pojesti. Potrebno je  obezbediti neko sklonište jer su mužjaci obično agresivni u vreme mresta. Ukoliko agresija potraje iuvadite mužjaka da se ženka oporavi pa ga ponovo vratite.Ženku birate onu koja je najdeblja – to je znak da ima najviše ikre a mužjak koji je spreman ima najintenzivniju boju. Čim vidite ikru, potrebno je da izvadite mužjaka i ženku, jer se može dogoditi da roditelji pojedu ikru.
U roku od 24 do 48 sati će mlađ izaći iz ikre i biće potrebno još jedan dan dok mlađ propliva. Kad propliva mlađ, prvih par dana ih hranite sa infuzorijom, a tek kasnije pređite na mikro crve i artemiju.

Нема коментара:

Постави коментар